Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Eadburga

Vrouwelijk


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Eadburga

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Ealhswitth van de Gaini  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven circa 5 dec 905 in Winchester,,Hampshire,England.


Generatie: 2

  1. 2.  Ealhswitth van de Gaini Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Eadburga1) is gestorven circa 5 dec 905 in Winchester,,Hampshire,England.

    Aantekeningen:

    Ealhswith stichtte de Maria-abdij in Winchester en werd daar na de dood van haar man non. Zij is daar begraven en later herbegraven in de kathedraal van Winchester

    Gezin/Partner: Alfred de Grote. Alfred (zoon van Ethelwulf) is geboren in 848-849; is gestorven op 26 okt 899 in Winchester,,Hampshire,England. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Eduard de Oudere  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren tussen 874 en 877 in Wantage,,Berkshire,England; is gestorven op 17 jul 924 in Farndon.
    2. 4. Aelfryth van Wessex  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 868 in Wessex; is gestorven op 7 jun 929.


Generatie: 3

  1. 3.  Eduard de Oudere Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Ealhswitth2, 1.Eadburga1) is geboren tussen 874 en 877 in Wantage,,Berkshire,England; is gestorven op 17 jul 924 in Farndon.

    Aantekeningen:

    Al zijn oorkonden, op twee na, gaven zijn titel weer als "koning van de Angelsaksen" (Anglorum Saxonum rex). Hij was de tweede koning van de Angelsaksen omdat deze titel gecreëerd werd door Alfred. Op de munten van Eduard staat "EADVVEARD REX". De kroniekschrijvers schreven dat heel Engeland "Eduard accepteerde als koning" in 920. Maar het feit dat York zijn eigen munten bleef maken doet vermoeden dat de autoriteit van Eduard niet werd geaccepteerd in het door de Vikingen geregeerde Northumbria. Eduards eponiem "de Oudere" werd voor het eerst gebruikt door Wulfstan in zijn werk Life of St Æthelwold (tiende eeuw) om hem te onderscheiden van de latere koning Eduard de Martelaar.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 5. Editha van Wessex  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 910; is gestorven op 21 jan 946.

  2. 4.  Aelfryth van Wessex Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Ealhswitth2, 1.Eadburga1) is geboren in 868 in Wessex; is gestorven op 7 jun 929.

    Aelfryth getrouwd Boudewijn II van Vlaanderen in 884. Boudewijn (zoon van Boudewijn I van Vlaanderen en Judith van West-Francië) is geboren circa 865; is gestorven op 10 sep 918. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 6. Arnulf I van Vlaanderen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 889; is gestorven op 27 mrt 965.


Generatie: 4

  1. 5.  Editha van Wessex Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Eduard3, 2.Ealhswitth2, 1.Eadburga1) is geboren circa 910; is gestorven op 21 jan 946.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Eadgyth

    Aantekeningen:

    was een dochter van Eduard de Oudere en van Ælfflæd. Haar halfbroer koning Athelstan van Engeland zond haar en haar zuster Aelgifu naar Duitsland zodat Otto I een van hen als bruid kon kiezen - en voor de ander een passende echtgenoot zou vinden. Otto koos Edith en huwde haar in 929. Hij schonk haar Maagdenburg als morgengave (bruidsschat). Edith en Otto stichtten het Mauritiusklooster in Maagdenburg dat later de dom van die stad zou worden. Edith begunstigde ook andere kerken en kloosters. Otto zou veel van haar hebben gehouden en zeer hebben getreurd na haar overlijden. Edith werd begraven in de dom van Magdeburg.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Otto de Grote. Otto (zoon van Hendrik de Vogelaar en Mathildis van Ringelheim) is geboren op 23 nov 912 in Wallhausen,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 7 mei 973 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 7. Liutgard van Saksen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 931 in Magdeburg,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 18 nov 953.

  2. 6.  Arnulf I van Vlaanderen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Aelfryth3, 2.Ealhswitth2, 1.Eadburga1) is geboren circa 889; is gestorven op 27 mrt 965.

    Aantekeningen:

    Na de dood van zijn vader Boudewijn II erfde Arnulf het grootste (noordelijke) deel van het graafschap, zijn broer Adalolf erfde het zuidelijke deel. Arnulf vocht in 923 aan de kant van Karel de Eenvoudige in de slag bij Soissons. In 924 veroverde hij samen met zijn broer Adalolf en Herbert II van Vermandois de stad Eu (Seine-Maritime) op de Vikingen. Arnulf versloeg de Vikingen nog een keer in 926 maar gaf in 928 het graafschap Guînes in leen aan de Deen Siegfried en gaf hem later zijn dochter tot vrouw.
    Vanaf 930 kwam het tot een krachtmeting met Herbert II van Vermandois. Om diens expansie te beteugelen veroverde Arnulf in 931 Dowaai en Mortagne-du-Nord. In 932 verwierf Arnulf het graafschap Artois en versterkte de abdij van Sint-Vaast. Na het overlijden van zijn broer in 933 eigende hij zich diens graafschappen van Thérouanne en Boulogne toe, met voorbijgaan aan de rechten van zijn minderjarige neefjes. Hij adopteerde wel Adalolfs onechte zoon Boudewijn. In 934 kwam het tot een vrede met Herbert en trouwde Arnulf in 934 met Herberts dochter Adelheid. Dit bezegelde niet alleen een vrede maar ook een bondgenootschap tegen Hugo de Grote.
    Na de vrede met Herbert kon Arnulf zich richten op de Vikingen uit Normandië. In 939 veroverde hij de stad Montreuil (Pas-de-Calais) op Herluinus II van Ponthieu om de invallen van de Normandiërs tegen te gaan maar de Normandische troepen wisten de stad snel te heroveren. In 942 nodigde Arnulf graaf Willem I van Normandië uit voor een bespreking te Picquigny om de kwestie Montreuil te regelen. Daar aangekomen werd Willem echter door mannen van Arnulf vermoord. In 949 kreeg Arnulf Montreuil definitief in handen. Vervolgens bracht Arnulf een bondgenootschap tot stand met Lodewijk IV van Frankrijk en Otto I de Grote, tegen Normandië. De coalitie belegerde Rennes maar de jeugdige Normandische graaf Richard wist het bondgenootschap uiteen te spelen, en Arnulf trok zich terug naar Vlaanderen. Uit wraak plunderde het leger van Otto Vlaanderen en liet die een kasteel bouwen in Gent, waar hij een burggraaf plaatste. Na de verzoening tussen Arnulf en Otto kreeg Arnulf het kasteel in handen en liet hij de burggraaf met een van zijn dochters trouwen. Arnulf verwierf nadien ook Amiens, Oosterbant en werd lekenabt van de abdij van Sint-Bertinus in Saint-Omer.
    Om zijn grenzen te verzekeren huwde Arnulf al zijn dochters uit aan zijn Lotharingse buren en hoge Duitse adel. Politiek koos hij steeds positie tegen de graven van Normandië en de hertogen van de Franken. Hij voerde kloosterhervormingen door met hulp van Gerardus van Brogne en regeerde vooral met hulp van de geestelijkheid, en zoveel mogelijk zonder vazallen.
    In 958 benoemde Arnulf zijn zoon Boudewijn tot medegraaf en ging hij feitelijk met pensioen (ongeveer 70 jaar oud). Nadat Boudewijn in 962 op jonge leeftijd overleed, kwamen de zoons van Adalolf in opstand en herwonnen de graafschappen van hun vader. Arnulf sloot toen een overeenkomst met koning Lotharius van Frankrijk: In ruil voor al zijn veroveringen zou Lotharius de opvolging van zijn jonge kleinzoon in het oorspronkelijke graafschap garanderen. Arnulf steunde nog de bisschop van Kamerijk tegen zijn opstandige stedelingen en kreeg in ruil daarvoor de kerkelijke bezittingen bij Lambres. Volgens een overlevering zou Arnulf zijn vermoord door een nakomeling van Herluinus II van Ponthieu.
    Arnulf stichtte de kerk van Torhout, het Sint-Donatianus kapittel te Brugge, de Sint-Janskapel te Gent en herbouwde de abdij van Saint-Amand. Arnulf is begraven in de Sint-Pietersabdij (Gent).
    [wikipedia]

    Arnulf getrouwd Aleidis van Vermandois in 934. Aleidis (dochter van Herbert II van Vermandois en Adelheid van Frankrijk) is geboren in 916; is gestorven op 10 okt 960. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 8. Hildegard van Vlaanderen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 936; is gestorven op 10 apr 990.


Generatie: 5

  1. 7.  Liutgard van Saksen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (5.Editha4, 3.Eduard3, 2.Ealhswitth2, 1.Eadburga1) is geboren in 931 in Magdeburg,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 18 nov 953.

    Aantekeningen:

    Otto I zijn keizerstroon werd niet doorgeven aan Liutgardes broer, Liudolf van Zwaben, maar ging in plaats daarvan naar de oudste zoon uit het tweede huwelijk van Otto I met Adelheid van Italië, Otto II en daarna naar diens zoon Otto III. Otto III werd opgevolgd door Hendrik II, een kleinzoon van een van Otto I's broers. Na de dood van Hendrik II werd een achterkleinzoon van Liutgard, Koenraad II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Deze Koenraad II was de stichter van de Salische dynastie, die honderd jaar aan de macht zou blijven.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Koenraad de Rode. Koenraad (zoon van Werner en NN) is geboren circa 922; is gestorven op 10 aug 955 in Augsburg,,Schleswig-Holstein,Deutschland. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 9. Otto I van Karinthië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 948; is gestorven op 4 nov 1004.

  2. 8.  Hildegard van Vlaanderen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Arnulf4, 4.Aelfryth3, 2.Ealhswitth2, 1.Eadburga1) is geboren circa 936; is gestorven op 10 apr 990.

    Aantekeningen:

    Gezien de datum van het huwelijk van zijn dochter Hildegard, in 945 gehuwd met Dirk II graaf van West-Friesland, is zij vermoedelijk een kind uit een eerder huwelijk van Arnulf.

    Hildegard werd reeds als kleuter verloofd en trouwde op twaalfjarige leeftijd. Hiermee ijverde Arnulf naar meer zeggingschap in Holland wat paste in zijn expansiepolitiek. Anderzijds bracht Hildegard Karolingisch bloed in de dynastie van Holland, en kreeg Holland nauwere contacten met het Graafschap Vlaanderen.
    Ze is vooral bekend van de vele giften aan o.a. kloosters en kerken in Egmond, Trier en Gent. Het Evangelarium dat aan de Abdij van Egmond werd geschonken is hiervan de belangrijkste. Hildegard is begraven in de abdijkerk van Egmond.
    [wikipedia]

    Hildegard getrouwd Dirk II van Holland in 945. Dirk (zoon van Dirk I bis van Holland en Gerberga van Hamaland) is geboren circa 932; is gestorven op 6 mei 988 in Egmond aan Zee,,Noord-Holland,Nederland. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. Arnulf van Gent  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 951 in Gent; is gestorven op 18 sep 993 in Winkel,,Antwerpen,België.