Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Hendrik van Schweinfurt

Mannelijk ca. 950 - 1017  (~ 67 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Hendrik van Schweinfurt is geboren circa 950; is gestorven op 8 sep 1017.

    Aantekeningen:

    Hendrik erfde van zijn vader grote familiebezittingen rond de Main en in het gebied tussen de Main en de Donau. Hij volgde hem bovendien op als markgraaf van de Nordgau, graaf van Schweinfurt (stad), Radenzgau en de Volkfeld. Hendrik steunde in 981 de Italiaanse veldtocht van Otto II met 40 ridders. Later werd hij verbannen door Otto III wegens zijn conflicten met de bisschop van Würzburg dat begon doordat Hendrik onrechtmatig een vazal van de bisschop de ogen had laten uitsteken.
    Hendrik steunde de kandidatuur van de latere keizer Hendrik II in ruil voor de belofte van functie van hertog van Beieren. Toen Hendrik wel tot keizer was gekozen maar zijn belofte niet inloste, steunde Hendrik de opstand van Boleslaw Boles?aw I van Polen, die echter in 1003 werd neergeslagen. Het huwelijk van dochter Eilika met Bernhard II van Saksen heeft vast met deze verwikkelingen samengehangen. Een aantal andere hoge edelen nam ook deel aan de opstand, de opstand was een algemene uiting van onvrede met de houding van de koning die teveel inbreuk maakte op de rechten van de adel. Hendrik werd dan ook soepel behandeld door de legers van de koning. De kastelen van Hendrik vielen snel in handen van de troepen van de koning, die het bevel om de versterkingen te slopen in de regel negeerden. Van de burcht van Schweinfurt werden slechts symbolisch enkele stenen verwijderd, toen Hendriks moeder Eilika zich in de kerk van het kasteel opsloot een dreigde dat ze zich zou laten verbranden als de koninklijke troepen het kasteel in brand zouden steken. Een ander kasteel werd overgegeven in ruil voor vrije aftocht van de bezetting en van Gerberga en haar kinderen, ook dat kasteel werd nauwelijks beschadigd. In 1004 vroeg Hendrik om vergiffenis. Hij werd voor onbepaalde tijd opgesloten onder hoede van een bisschop, maar nadat hij in drie dagen en nachten in hoog tempo alle psalmen had gezongen en bij iedere psalm een kniebuiging had gemaakt, kreeg Hendrik genade en werd ook weer in deel van zijn lenen hersteld. Hij diende daarna de keizer als veldheer en overleed na een langdurig ziekbed. Hendrik werd begraven bij de kloosterkerk in Schweinfurt.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Gerbera van Gleiberg. Gerbera (dochter van Herbert van de Wetterau en Irmtrud van Avalgau) is geboren circa 970; is gestorven na 1036. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Otto III van Zwaben  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1000; is gestorven op 28 sep 1057.
    2. 3. Eilika van Schweinfurt  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1005; is gestorven na 10 dec 1059.


Generatie: 2

  1. 2.  Otto III van Zwaben Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Hendrik1) is geboren circa 1000; is gestorven op 28 sep 1057.

    Aantekeningen:

    was vanaf 1048 hertog van Zwaben.
    Otto wordt voor het eerst genoemd in 1014 als graaf van Neder-Altmühl (of Kelsgau). Door erfenis van zijn vader (1024) bezat Otto uitgebreide goederen in Radenzgau en Schweinfurt, in het noorden van Beieren. In 1034 werd hij graaf van Neder-Naab. Hij nam onder Koenraad II de Saliër en Hendrik III deel aan verschillende keizerlijke expedities naar Bohemen, Hongarije en Polen. In 1040 leidde hij het Beierse contigent naar Bohemen maar werd verslagen bij Cham (stad). Otto werd in 1048 in Ulm door Hendrik III aangesteld tot hertog van Zwaben. Otto is begraven in Schweinfurt.
    Otto was zoon van Hendrik van Schweinfurt en van Gerberga van Gleiberg. Hij was in 1035 verloofd met Mathildis, dochter van Boles?aw I van Polen, maar deze verloving werd werd verbroken door het concilie van Trebur in 1036 - vermoedelijk wegens bloedverwantschap.
    [wikipedia]

    Otto getrouwd Irmengard van Susa in 1036. Irmengard (dochter van Manfred II Olderik van Turijn en Bertha van Este) is geboren circa 1020; is gestorven op 19 jan 1078. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 4. Judith van Schweinfurt  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1035; is gestorven in 1104.

  2. 3.  Eilika van Schweinfurt Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Hendrik1) is geboren circa 1005; is gestorven na 10 dec 1059.

    Eilika getrouwd Bernhard II van Saksen circa 1020. Bernhard (zoon van Bernhard I van Saksen en Hildegarde van Stade) is geboren circa 990; is gestorven op 29 jun 1059. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 5. Geertruida van Saksen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1033; is gestorven op 3 aug 1113.


Generatie: 3

  1. 4.  Judith van Schweinfurt Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Otto2, 1.Hendrik1) is geboren circa 1035; is gestorven in 1104.

    Aantekeningen:

    weduwe van Koenraad I van Beieren.

    Gezin/Partner: Botho van Bottenstein. Botho is geboren circa 1080; is gestorven op 13 aug 1106. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 6. Adelheid van Bottenstein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1080; is gestorven op 13 aug 1106.

  2. 5.  Geertruida van Saksen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Eilika2, 1.Hendrik1) is geboren in 1033; is gestorven op 3 aug 1113.

    Aantekeningen:

    Geertruida werd in 1061 weduwe. Korte tijd na het overlijden van Floris, nam bisschop Willem van Cuijck van Utrecht, het Rijnland en Kennemerland in bezit. Dit werd door de keizerin bevestigd, de minderjarige Dirk had toen alleen nog de monding van de grote rivieren en een paar eilanden in het noorden in bezit. Geertruida besefte dat ze een sterke bondgenoot nodig had en ze trouwde in 1063 met Robrecht I van Vlaanderen, de broer van de graaf Boudewijn V van Vlaanderen. Robrecht gaf zijn aanspraken in Vlaanderen op (ten gunste van zijn neef Arnulf) en wijdde zich aan zijn Friese belangen, daaraan ontleent hij in Vlaanderen zijn bijnaam "de Fries". Dirk ontving Vlaanderen ten oosten van de Schelde en de eilanden ten westen van de Schelde (o.a. Walcheren), als apanage.
    Robrecht en Boudewijn wisten het Rijnland en Kennemerland weer terug te veroveren maar keizer Hendrik IV gaf hertog Godfried III van Lotharingen van Neder-Lotharingen opdracht om de bisschop te verdedigen. Godfried werd op 26 februari 1076 vermoord in Delft. Toen bisschop Willem een paar maanden later ook overleed, verzamelde Dirk een Vlaams leger en probeerde opnieuw zijn graafschap te heroveren. De nieuwe bisschop Koenraad verschanste zich in het kasteel van IJsselmonde. Toen Dirk het kasteel wist te veroveren was de strijd beslist: Koenraad sloot vrede en gaf daarbij het Rijnland en Kennemerland terug aan Dirk.
    [wikipedia]

    Geertruida getrouwd Floris I van Holland circa 1050. Floris (zoon van Dirk III van Holland en Othilde) is geboren circa 1025; is gestorven op 28 jun 1061 in Nederhemert,,Gelderland,Nederland. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 7. Dirk V van Holland  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1052; is gestorven op 17 jul 1091.


Generatie: 4

  1. 6.  Adelheid van Bottenstein Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Judith3, 2.Otto2, 1.Hendrik1) is geboren circa 1080; is gestorven op 13 aug 1106.

    Gezin/Partner: Hendrik I van Limburg. Hendrik (zoon van Walrem I van Limburg en Judith) is geboren circa 1070; is gestorven in 1119. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 8. Walram II van Limburg  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1085; is gestorven op 16 jul 1139.

  2. 7.  Dirk V van Holland Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (5.Geertruida3, 3.Eilika2, 1.Hendrik1) is geboren in 1052; is gestorven op 17 jul 1091.

    Aantekeningen:

    Floris sneuvelde in 1061 oorlog met de bisschop van Utrecht. Dirk was toen minderjarig en zijn moeder trad op als regentes. Bisschop Willem I van Utrecht maakte van deze situatie gebruik om het Rijnland en het Kennemerland te annexeren. Deze annexatie werd formeel bevestigd door keizerin Agnes van Poitou (1024-1077), de regentes van Duitsland. Van Dirks graafschap bleven alleen de meest noordelijke en zuidelijke gebieden over. Zijn moeder besefte dat Dirk een sterke bondgenoot nodig had en ze trouwde in 1063 met Robrecht I van Vlaanderen, de broer van de graaf Boudewijn VI van Vlaanderen. Die gaf zijn aanspraken in Vlaanderen op (ten gunste van zijn neef Arnulf III van Vlaanderen) en wijdde zich aan zijn Friese belangen. Daaraan ontleent hij in Vlaanderen zijn bijnaam "de Fries". Dirk ontving Vlaanderen ten oosten van de Schelde en de eilanden ten westen van de Schelde (o.a. Walcheren), als apanage.
    Robrecht en Boudewijn wisten het Rijnland en Kennemerland weer terug te veroveren maar de keizer gaf hertog Godfried III van Lotharingen van Neder-Lotharingen opdracht om de bisschop te verdedigen. Godfried werd op 26 februari 1076 vermoord in Delft of Vlaardingen, volgens de overlevering werd hij toen hij zijn behoefte deed, van onderen dodelijk verwond. Toen bisschop Willem een paar maanden later ook overleed, verzamelde Dirk een Vlaams leger en probeerde opnieuw zijn graafschap te heroveren. De nieuwe bisschop Koenraad verschanste zich in het kasteel van IJsselmonde. De gevechten werden beslist doordat Dirk het kasteel kon veroveren: Koenraad sloot vrede en gaf daarbij het Rijnland en Kennemerland terug aan Dirk.
    Dirk koos in de investituurstrijd de kant van de paus en hij werd begraven in de abdij van Egmond.
    Dirk is vermoedelijk getrouwd met Othelhildis van Saksen (ca. 1065 - 18 november 1120) maar hier kan ook sprake zijn van een verwarring met zijn grootvader.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Othilde. Othilde is geboren circa 1065; is gestorven op 18 nov 1120. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 9. Floris II van Holland  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1085; is gestorven op 9 mrt 1122.


Generatie: 5

  1. 8.  Walram II van Limburg Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Adelheid4, 4.Judith3, 2.Otto2, 1.Hendrik1) is geboren circa 1085; is gestorven op 16 jul 1139.

    Aantekeningen:

    Hij was van 1118 tot 1139 als Walram II hertog van Limburg in opvolging van zijn vader. Hij was ook hertog van Neder-Lotharingen van 1128 tot 1139, ter vervanging van Godfried I van Leuven, die zichzelf niettemin oorkondelijk als hertog van Neder-Lotharingen bleef beschouwen. Walram werd in 1128 hoe dan ook door de Duitse keizer het hertogelijk gezag toegekend (inbegrepen de Markgraafschap Antwerpen als ambtsleen). Het jaar daarop, in 1129, werd hij ook voogd van Duisburg.
    Zijn zoon Walram werd graaf van Aarlen. Hij werd in het hertogdom Limburg opgevolgd door zijn zoon Hendrik II van Limburg, die later ook het graafschap Aarlen van zijn broer zou overnemen.
    Op 16 juli 1139 blies Walram II zijn laatste adem uit. Nog vóór 9 februari 1140 bevestigde Koenraad III Godfried VI als hertog van Neder-Lotharingen, die al op 25 juni 1139 het hertogschap daadwerkelijk uitoefende.
    Walram II droeg de volgende titels: graaf van Arlon in 1115, graaf van Wassenberg en Limburg in 1119 en hertog van Neder-Lotharingen in 1128. Voorts was hij markgraaf van Antwerpen en rijksvoogd van Duisburg.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Jutta van Gelre. Jutta (dochter van Gerard I van Gelre) is geboren circa 1095; is gestorven in 1151. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. Beatrix van Limburg  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven na 12 jul 1164.

  2. 9.  Floris II van Holland Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Dirk4, 5.Geertruida3, 3.Eilika2, 1.Hendrik1) is geboren circa 1085; is gestorven op 9 mrt 1122.

    Aantekeningen:

    Omstreeks 1108 trouwde Floris II met Geertruida van Saksen, dochter van Diederik II van Lotharingen, de hertog van Opper-Lotharingen en een halfzus van de Rooms-Duitse koning Lotharius III van Supplinburg. Geertruida veranderde haar naam waarschijnlijk bij haar huwelijk in Petronilla. Hiermee wilde ze vermoedelijk uiting geven aan haar verbondenheid met Petrus en de paus. Floris II beëindigde het conflict met bisschop Burchard van Utrecht, waarschijnlijk door hem in 1101 als leenheer te erkennen. In ruil daarvoor ontving hij van de bisschop het Rijnland (gouw) in leen en kreeg van hem de titel Graaf van Holland. Floris II is de eerste die zo werd genoemd, daarvoor werd zijn domein nog als het graafschap Friesland aangeduid.
    Floris verwierf grote rijkdom door de ontginning van de veengebieden in het Rijnland en door tolheffing op de grote rivieren, met name bij Vlaardingen waar in die tijd de Lek, Waal en Maas samen in de Noordzee uitmondden. Hij heeft zijn bijnaam waarschijnlijk aan deze rijkdom te danken. Floris heeft tijdens zijn bewind diverse houten kerken vervangen door kerken van tufsteen.
    Floris overleed toen zijn oudste zoon Dirk nog maar 7 jaar oud was. Hij is begraven in de abdij van Egmond.
    [wikipedia]

    Floris getrouwd Petronilla van Saksen circa 1113. Petronilla (dochter van Diederik II van Lotharingen en Hedwig van Formbach) is geboren circa 1082; is gestorven op 23 mei 1144. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 11. Dirk VI van Holland  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1114; is gestorven op 5 aug 1157 in Utrecht,,Utrecht,Nederland.