Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Erasmus van Grevenbroeck

Mannelijk - 1532


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Erasmus van Grevenbroeck (zoon van Jan van Grevenbroeck en Christina Staasdr. van der Cruys); is gestorven in 1532.

    Aantekeningen:

    Hij testeert 29.9.1532 en legateert het vorsterschap van Mierlo aan Vedastus (van Grevenbroek ??) "zijne neve", maar in leenregister (abusievelijk ?) genoemd natuurlijke zoon. Had bij N.N. twee bastaardzoons en bij Anna (lees Barbara) Martens negen bastaardkinderen, die zijn goederen erfden. Barbara Martens overleed na 26.9.1577 en werd begraven in Gemert.
    Erasmus (Raeschen) was volgens het testament (1485) van zijn vader de oudste zoon. Hij was heer van Bilrevelt (Bijlrevelt) en gegoed in Hobbertinghen (huys, hoff, landen, bosschen), Berlinghen (landen en bosschen) en Mierlo (hoeve Ter Hoeffve met toebehoren). Vervolgens bezat hij een jaarlijkse rente van 30 gouden rijnsgulden op de heerlijkheid van Grevenbroek. Cartularium Mierlo stuk nr. 89.
    Hij kocht 7 juni 1502 het dorp en de heerlijkheid Hupertingen (Huberdingen) in Luxemburg dat een leen was van de Heer van Heeswijk en Dinther, van. In 1518 verkocht hij dit weer. Taxandria jrg. 13 (1906), blz. 70 (artikel G.vd. Elsen, Heeswijk en Dinther II).
    Heer van het huis, dorp en de heerlijkheid Mierlo, en de watermolens op Coll door koop in 1518.
    Erasmus testeert 29 sept. 1532 voor twee notarissen en schepenen van Mierlo, en vermaakt Mierlo aan zijn (minderjarig) petekind Jan, oudste zoon van jhr. Franchois, de zoon van zijn broer. Bonaventura van Grevenbroek wordt als eerste van zijn natuurlijke kinderen genoemd (deze moet al rond 1527 zijn gehuwd). Vervolgens wordt Barbara Martens bedacht, bij wie Erasmus de volgende natuurlijke kinderen heeft verwekt: Anna (afzonderlijk en als eerste genoemd); Barbara; Lucia; Maria. Cartularium Mierlo, nr. 91.
    Volgens Van Bokhoven maakte Erasmus op 28 sept. zijn testament en op 29 september voor schepenen van Mierlo een codicil. Zie Rijksarchief Noord-Brabant, collectie Baron van Leefdaal, nr. 3, gemerkt B, fol. 32 en Mierlo R. 49 (1533-1534), ongefolieerd. Volgens Van Bokhoven had Erasmus nog meer natuurlijke kinderen: Frans (gehuwd); Dominicus; Bernard (deze laatste bij Barbara Martens). De overtuigend gebrachte opvatting van Van Bokhoven dat Mierlo vermaakt is aan de oudste zoon van voornoemde natuurlijke zoon Frans van Grevenbroek (en niet aan Jan zoon van jhr. Franchois zoon van jhr. Hendrik van Grevenbroek) wordt niet bevestigd door het testament van 29 september uit het Cartularium en de leenverheffing.
    Van Schijndel noemt als natuurlijke kinderen van Erasmus nog: Dionisius (verm. 1520-1541); Frans (verm. 1521-1532, priester en rector van een altaar in de kerk van Mierlo); Raes (verm. 1532); en de bekende Vedast (vaandrig in dienst van Z.K.M.).
    De door Van Bokhoven genoemde neve Vedast of diens broer Jan worden niet als Van Grevenbroek betiteld. In het testament van jhr. Hendrik van Grevenbroek, de jongere broer van Erasmus, en die van zijn vrouw Everardina Surleth, d.d. 25 juli 1526 is slechts sprake van hun beider wettige zoon en erfgenaam Frans/Franchois (reeds gehuwd met jkvr. Catharina van Meghen) en diens zusters. Ook is er in het testament sprake van zijn zusters kinderen. Cartularium Mierlo, nr. 90.
    Omdat in het leenregister Vedast als natuurlijke zoon wordt betiteld, ziet men hem en zijn broer als natuurlijke zonen van jhr. Hendrik van Grevenbroek. De vergissing in het leenregister heeft dan slechts betrekking op een verwisseling van vader, Erasmus of broer Hendrik. Volgens het testament van vader erfde jongste zoon jhr. Hendrik, 'landen, bempden en bosschen onder Wellen, Vlbeeck, Overbroeck en Berlinghen', en 50 gouden rijnsgulden op het Land van Grevenbroek.
    Na haar relatie met Erasmus van Grevenbroek huwde Barbara Martens (geb. ca. 1501/02, overl. voor 1 feb. 1580) met de Gemertenaar Gerart Lenart Valcx (overl. voor 14 juli 1578) bij wie ze nog vier kinderen kreeg: Catelijn (geb. ca. 1537/38); Adriaen; Marten; en Lenart. Hun nageslacht komt veelvuldig voor in de Gemertse en Helmondse schepenprotocollen.
    (website Karel de Grote; reeks 97)

    Zie ook noot 24 NL-1961 blz 146 en 147

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. Bonaventura van Grevenbroeck is geboren circa 1495; en is gestorven.

Generatie: 2

  1. 2.  Jan van Grevenbroeck (zoon van Johan van Grevenbroeck en Elisabeth Dicbier); is gestorven op 26 jun 1486; is begraven in Hopertingen,,Brabant,België.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: heer van Bindersveld, poorter van Maastricht (1461)

    Aantekeningen:

    Op 30 mei 1447 werden de huwelijkse voorwaarden tussen jhr. Jan van Grevenbroek, heer van Bijlrevelt, en jkvr. Christina, dochter van wijlen Staes van Sittert, gezegd van der Cruijs, opgesteld. In deze akte verwijst jhr. Jan van Grevenbroek naar zijn overleden moeder Elsbeene van Dicbier. Daarbij aanwezig waren o.a. zijn broers jhr. Robbrecht, heer van Grevenbroek, en jhr. Hendrik van Grevenbroek en zijn neven Jan en Roelmont van Grevenbroek, wettige zonen van voornoemde Robbert. Namens Christina waren o.a. haar voogd jhr. Jan heer van Rijckel, Raes van Rijckel, kanunnik en proost van het Luikse Sint- Bartholomeus, ridder Raes Warous, heer van Vorous en Ossinguiz en Raes van Hackaert, heer van Hupertinghen. Deze uitgebreide akte van huwelijkse
    voorwaarden werd op 14 juni 1447 bevestigd door de bisschop van Luik. Cartularium Mierlo, nrs. 87 en 88.

    Op 28 juni 1485 maakte Johan van Grevenbroek, schildknaap en heer van Bilrevelt/Bijlrevelt in zijn huys te Hubbertinghen zijn testament met goedkeuring van zijn vrouw jkvr. Christina. Hij vermeld in zijn testament zijn drie (wettige) kinderen: Raeschen; Hendrick; en jkvr. Elsen. Hij was naast heer van Bilrevelt, gegoed in Hobbertinghen/Hubbertinghen, Berlinghen, Wellen, Vlbeeck, Overbroeck, Mierlo, Tongeren, en had inkomsten uit het Land van Grevenbroek. Johan wenste begraven te worden in de kerk van Hubbertinghen. Cartularium Mierlo, nr. 89.

    Volgens Van Schijndel (naar Le Fort, Rijksarchief Luik, Fonds Le Fort, serie I, ms. no. IX, sub van Grevenbroeck) zou Jan in eerste echt gehuwd zijn met een jkvr. Van Steenberghe, waaruit een dochter Cathelyne zou zijn geboren. Dit is nog niet gecontroleerd.

    Opmerking: gezien de naam Raes bij drie huwelijksgetuigen van 1447 en een heer van Hupertinghen lijkt het er op dat Erasmus van Grevenbroek zijn voornaam en zijn Hupertinghense bezit/interesse van moeders kant heeft meegekregen.
    (website Karel de Grote; reeks 97)

    Jan getrouwd Christina Staasdr. van der Cruys. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Christina Staasdr. van der Cruys
    Kinderen:
    1. 1. Erasmus van Grevenbroeck is gestorven in 1532.


Generatie: 3

  1. 4.  Johan van Grevenbroeck is geboren circa 1375 (zoon van Robert van Grevenbroeck en Elisabeth de la Saulx).

    Aantekeningen:

    Johan van Grevenbroek, geboren rond 1375. (Van Schijndel 1959, blz. 63.)
    Hij verdedigde in 1401 het kasteel van Grevenbroek toen dat door de prins-bisschop van Luik, tevens graaf van Loon, werd belegerd in het geschil tussen deze en Johan's vader. De allodiale goederen van vader werden geannexeerd en zouden voortaan deel uitmaken van het graafschap Loon. Zoon Johan (en zijn ergenamen na hem) werd op 24 mei 1401 beleend met het Land van Grevenbroek. Hij moest wel de schade vergoeden die zijn vader had aangericht. (Sasse van Ysselt 1901, blz. 33, met verwijzing naar JJ. Vossen, La seigneurie de Grevenbroek à Achel, in L'ancien Pays de Loon, 1896 blz. 16.)
    Tussen 1412 en 1424 werd het Land van Grevenbroek in pand gegeven aan 'Diederik van Pietersheim, zijn zoon Diederik en Willem van Hoorn'. (Ulens, blz. 202.)
    Elect Jan van Beieren en het Luikse domkapittel gaven in 1412 het Land van Grevenbroek in pand aan Dirk van Pietersheim, heer van Neerharen. Op 24 mei 1415 werd Willem VII van Horne gekozen als voogd en zaakgelastigde voor Agnes van Flexhe, de weduwe van Dirk van Pietersheim, pandheer van Grevenbroek. In een charter van 26 mei 1424 werd dit door Willem VII nog eens bevestigd. (T. Klaversma, De heren van Horne, Altena, Weert en Kortessem (1345-1433) (slot), in Weert in woord en beeld, Jaarboek voor Weert 1992, met verwijzing naar originele oorkonden in het archief van St.Lambert in het Rijksarchief te Luik, en regesten bij E. Poncelet, Cartulaire de l'église de St. Lambert de Liège, Brussel 1933, deel 5, nrs. 2165 en 2291.)
    Op 10 mei 1405 werden de huwelijkse voorwaarden opgesteld tussen heer Jan van Grevenbroek, ridder en baanderheer van Grevenbroek, oudste zoon van heer Robbrecht van Arkel, ridder, en jkvr. Elsbeen Dicbier, dochter van Hendrik Dickbier, heer van Mierlo. (Cartularium Mierlo nr. 82.)
    In een oorkonde van 19 juni 1410 verklaard Johan van Grevenbroek de 'dote' te hebben ontvangen die zijn 'swere' Hendrik Dicbier had beloofd in de huwelijkse voorwaarden van 1405 en in diens testament (eerder die dag). Daartoe behoorde o.a. 'de hoeffve geheeten Ter Hoeven gelegen inder in de parochie van Mierle'. Hij zegelde met 'eenen vuythangenden segel der wapenen van Aerkel rontomme getendelert in vuegen naer bescreven'. (Cartularium Mierlo nr. 85.)
    Heer Jan van Grevenbroek, ridder, was overleden voor … 1415. (Den Bosch R. 1189 (1414-1415), fol. 253. Volgens Van Schijndel (1959 blz. 63) was hij kruisridder ? en dood voor 1411.)
    Een overlijdensjaar van 1411 zou kunnen verklaren waarom in 1412 de prins-bisschop het Land van Grevenbroek in pand gaf aan Dirk van Pietersheim. De kinderen en erfgenamen van Johan van Grevenbroek waren nog minderjarig en de schade was wellicht nog niet volledig betaald aan de bisschop. In 1405 huwde Johan met Elsbeen Dicbier. Zijn oudste zoon Robbrecht zal dan in 1406 zijn geboren. Deze werd op 8 juni 1424 beleend met het huis en land van Grevenbroek en Hamont. Hij moet dan leenrechterlijk meerderjarig zijn geweest, dus 18 jaar, hetgeen naadloos past bij een geboortejaar van begin 1406. [Cartularium Mierlo nr. 86 (uitspraak door scheidsmannen over de twist tussen Willem VII van Horne en Robbrecht van Grevenbroek)]
    Jkvr. Elsbeen Dicbier had bij Johan van Grevenbroek drie zonen: Robbrecht; Hendrik en Jan (mooi correct vernoemd) en hertrouwde met Jan Dirk Stockelmans (lokale/regionale familie) bij wie ze ook nog drie kinderen had: Hendrik; Jan; Sophia. Jkvr. Elsbeen Dicbier was de oudste dochter van Hendrik Jan Dicbier, heer van Mierlo 1374-1410.
    Hendriks vader Jan en ooms, Arnt en Gooswijn Moedel, hadden hun Dicbier-wapen (drie stuiken) laten vallen voor het voorouderlijke Van Mierlo-wapen: drie molenijzers met een barensteel met 3 hangers. Hendrik Dicbier was vernoemd naar zijn overgrootvader Hendrik van Mierlo, schildknaap, heer van Mierlo, overl. 1331-1335. Een van diens vele dochters was jkvr. Agnes van Mierlo die met de Bosschenaar Jan Dicbier junior huwde. Hun zoon Jan Dicbier, overl. 1374, kocht in 1356 het dorp en de heerlijkheid Mierlo en bouwde het kasteel van Mierlo. Deze Jan was in of kort voor 1352 gehuwd jkvr. met Elsbeen van Baerle, overl. na ..1399, dochter van de Limburgse ridder Willem van Baerle. Hun zoon Hendrik Dicbier huwde in of kort voor 1380 met jkvr. Dirksken van Megen, overl. na 1410, dochter van graaf Willem van Meghen. Hendrik en Dirksken hadden vier kinderen: Elsbeen; Hendrik; Jan; Heijlwich x Jan van Berlaer, heer van Haps. (Hans Vogels, Mierlo, zijn oudste heren en hun familie (c.1100-1335) een genealogische en historische reconstructie, Heemkunde Kring Myerle, Mierlo 1999, ISBN: 90-805381-1-6)
    (website Karel de Grote; reeks 97)

    Johan getrouwd Elisabeth Dicbier. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Elisabeth Dicbier (dochter van Hendrik Dicbier en Dirksken van Megen).
    Kinderen:
    1. 2. Jan van Grevenbroeck is gestorven op 26 jun 1486; is begraven in Hopertingen,,Brabant,België.


Generatie: 4

  1. 8.  Robert van Grevenbroeck is geboren circa 1345 (zoon van Robrecht van Arkel); is gestorven circa 1410.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Robert van Arkel

    Aantekeningen:

    Heer van Renswoude. Kreeg omstreeks 1363 het leengoed Grevenbroeck geschonken en noemde zich vanaf toen Robert van Grevenbroeck
    Door oom Johan van Arkel, bisschop van Utrecht, in 1363 beleend met Renswoude. Nadat Johan van Arkel bisschop werd van Luik en het graafschap Loon in zijn bezit kreeg, schonk hij Grevenbroek aan neef Robbert. Volgens du Tillet (fol. 292, aangehaald in het handschift Van Spaen, archief van den Hoogen Raad van Adel te 's-Gravenhage) ontving Robrecht van Grevenbroeck in 1372 een jaargeld van de Koning van Frankrijk. Als burggraaf van Montenaeken leende hij in 1375 geld aan de stad Utrecht (van Spaen). Beleend in 1393 met den hof te Schleiden in het land van Dalem (Hollandsch Leenregister). In 1394 had hij een geschil met het klooster van Marienkroon te Heusden (Hollandsch Leenregister). Robrecht van Grevenbroeck stichtte een gasthuis te Roermond. Zijn vrouw was Elisabeth (volgend anderen Hildegond) de la Saulx, dochter van Wouter, heer van den Tempel en N. van Argenteau. Elisabeth was te voren weduwe van Daniel van Palland, heer van Trip. Van Sasse van Ysselt 1901, blz. 6-7.
    Ridder Robbert van Arkel, Heer van Van Grevenbroeck genaamd van Aken. Kocht in 1366 het kasteleinschap van Montenaken van ridder Jan van Montenaken, Heer van Bindersveld en word 13-6-1373 als zodanig betiteld. In 1366 wordt hij als ridder vermeld en bezat hij een molen te Waremme in leen van de graaf van Loon (oom Jan de bisschop van Luik!). Hij verkreeg Grevenbroek (1380) van zijn oom bisschop Jan van Arkel. Naast Grevenbroek bezat hij Lille-St. Hubert, Rijnswoude, Hamont en Achel. Als 'grand seigneur' kreeg hij op 21-4-1372 een lijfpensioen van Karel V, koning van Frankrijk wegens bewezen diensten en liet hij een klooster en groot hospitaal te Roermond bouwen (met verwijzing naar Du Tillet, Recueil des Rois de France, leurs Couronne et Maison, deel II, blz. 297. Hij wordt hier 'Van Renswoude' genoemd). Robbert van Grevenbroeck was ontvanger generaal van het graafschap Loon. Ridder Otto van Arkel beloofde hem (1391) schadeloos te houden 'van den hoeffstal ende alnoch 440 goede Holantsche guldens'. Hij leefde nog in 1401 maar overleed vóór 7-2-1416. In 1372 was hij gehuwd met jkvr. Pentecoste de La Saulx de Temples, weduwe van ridder Daniel van Pallandt, Heer van Trips. Pentecoste was een dtr. van ridder Wouter de La Saulx, Heer van Temples, en jkvr. Margriet d' Argenteau (Arkenteel). Van Schijndel 1959, blz. 37-38.
    Het kasteel van Grevenbroek was gebouwd door Willem van Boxtel die vanaf 1338 allodiaal heer was van het rechtsgebied Hamont, Achel en St. Huibrechts-Lille. Diens dochter en schoonzoon verkochten de heerlijkheid in 1360 aan de Luikse edelman Jan van Hamal. In de Loonse successieoorlog koos die de verkeerde zijde. In 1367 moest Jan van Hamal afstand doen van het kasteel van Grevenbroek waarna zijn zoon Willem met de burcht beleend werd als Loons leenman. Het Land van Hamont, etc. bleef allodiaal bezit van Willem van Hamal. Op 1 feb. 1380 ontving Robrecht van Arkel, het kasteel in leen van de Luise prins-bisschop. Hem werd tevens de heerlijke rechten over het land van Grevenbroeck in eigendom gegeven. In 1401 ontstond tussen het land van Grevenbroeck en de naburige Loonse dorpen onenigheid over het bezit van de heide. Prins-bisschop Jan van Beijeren liet de kwestie onderzoeken en grensstenen plaatsen. Robrecht van Arkel, heer van Grevenbroeck ging met de plaatsing niet accoord en liet ze uitrukken. De prins-bisschop bracht een leger samen en trok het land van Grevenbroek binnen, veroverde de vesting Hamont en belegerde het kasteel van Grevenbroek, dat door Jan van Grevenbroek werd verdedigd, dat zich na een langdurig beleg over moest geven. Bij decreet van 24 mei 1401 werd Robrecht van Grevenbroeck vervallen verklaard van zijn rechten en werd het Land van Grevenbroeck geannexeerd en tot Loons leen gemaakt. Zoon Jan van Grevenbroeck werd vervolgend beleend met het kasteel en het land van Grevenbroek. Piet Dekker 1998, blz.147-149.
    Uit het bovenstaande valt dus te destilleren dat Robbert van Arkel in 1363 Renswoude ontving van zijn oom de bisschop. Hij is schijnbaar in het gevolg van zijn oom naar Luik gegaan en heeft daar carrière gemaakt. In 1366 was hij ridder en had hij een molen te Waremme. In 1366 kocht hij het kasteleinschap van Montenaken waaraan hij zijn incidentele bijnaam Van Aken ontleende. Hij had ook een bastaard met naam Robbert van Aken. Vervolgens moet hij in dienst van de Koning van Frankrijk hebben gestaan waardoor deze hem in 1372 beloonde met een lijfpensioen. Schijnbaar heeft oom Jan van Arkel, overl. 1377, het allodiale land van Hamont, etc. verworven van de familie Van Hamal en geschonken aan zijn neef, die naderhand zelf ook de burcht Grevenbroek verwierf omdat hij daar op 1 feb. 1380 door de nieuwe prins-bisschop mee werd beleend. Het kan ook zijn dat de schenking door bisschop Jan van Arkel een verzinsel is en dan zal heer Robbert uit eigen zak de burcht en het Land van Grevenbroek gekocht hebben. De schenking moet in ieder geval dateren voor … 1377, het overlijdensjaar van oom Jan. Heer Robbert van Grevenbroek was vóór 2 jan. 1413 overleden. Den Bosch R. 1188 (1412-1413), fol. 58r.
    Zoon Jan van Grevenbroek wordt de oudste zoon genoemd van heer Robbert. Namen als Robbert, Wouter of Daniel lagen echter meer voor de hand. Dus of Jan is de oudste in leven gebleven zoon van heer Robbert, of hij is vernoemd naar oudoom bisschop Jan van Arkel aan wie zijn vader veel de danken had. Als Jan van Arkel de peetoom was zal Jan in ieder geval in voor 1 juli 1377 zijn geboren. Rekening houdend met enkele jonggestorven kinderen zal het huwelijk van heer Robbert in of kort voor 1372 volgens Van Schijndel dus best kunnen kloppen. Hij verwijst hiervoor naar (De Hemricourt,) Le Miroir des Nobles de Hesbaye.
    Volgens Europaischen Stammtafeln, Neue Folge VI, Tafel 113 Die Herren von Argenteau in Argenteau und in Houffalize, was Wauthier de la Saule gt de Temples gehuwd met Marie, jongere dr. van Renaud IV van Argentau. Bij deze Renaud (heer Robert heeft een zoon met naam Reynier, kastelein van Montenaken) staat de volgende informatie: Ritter, seigneur de Fleron, vogt zu Ciney, senechall d Hzt Limburg; 1318/56, overl. 1356/58; tr. Katharina von Corswarem, dr. v. Arnold. Marie's oudere zus Adelaide huwde 1352 Werner van Merode. Voor zover je kunt vertrouwen op de ES zal het huwelijk tussen Marie van Argenteau en Wauter de la Saulx ook wel in de jaren '50 te plaatsen zijn. Een dochter Elisabeth genaamd Pentecoste uit dit huwelijk zal derhalve bij haar hertrouwen nog jeugdig zijn geweest. Een huwelijksjaar van 1372 (de vermoedelijk eerste vermelding) is derhalve logischer dan ca. 1370. De (bij-) naam Pentecoste (Pinxt) komen we weer in jongere generaties tegen.
    Heer Robbert van Arkel, heer van Grevenbroek heeft echter niet stil gelegen. Hij heeft maar liefst vier natuurlijke zonen met naam Robbert: R. van Aken; R. van Swolle; R. van der Hullen; R. Dunhoet, die we in de Bossche Protocollen tegenkomen in Peelland en in het grensgebied met België. Wellicht dat de laatste identiek is met een van de voornoemden. Diverse van deze zonen hebben voor nageslacht gezorgd die echter niet altijd gemakkelijk te koppelen valt aan de juiste Robbert. Naast de diverse Robbertsen is er ook nog een natuurlijke zoon Hector. De grote hoeveelheid kinderen en natuurlijke kinderen hebben ervoor gezorgd dat de genealogische literatuur over de Van Grevenbroeks (en het Land van Grevenbroek) zo'n onduidelijk beeld schetst over de juiste familieverhoudingen.
    (website Karel de Grote; reeks 97)

    Robert getrouwd Elisabeth de la Saulx. Elisabeth (dochter van Wouter de la Saulx en Margriet d' Argenteau) is geboren in 1349 in Arkenteel; is gestorven in 1412 in Den Bosch,,Noord-Brabant,Nederland. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Elisabeth de la Saulx is geboren in 1349 in Arkenteel (dochter van Wouter de la Saulx en Margriet d' Argenteau); is gestorven in 1412 in Den Bosch,,Noord-Brabant,Nederland.
    Kinderen:
    1. 4. Johan van Grevenbroeck is geboren circa 1375.

  3. 10.  Hendrik Dicbier (zoon van Jan (V) Dicbiers en Elsbeen van Baarle).

    Hendrik getrouwd Dirksken van Megen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Dirksken van Megen (dochter van Willem (IV) van Megen en Heylwigis van Loon van Herlaer).
    Kinderen:
    1. 5. Elisabeth Dicbier


Generatie: 5

  1. 16.  Robrecht van Arkel is geboren tussen 1316 en 27 okt 1321 (zoon van Jan III van Arkel en Kunigunde van Virneburg); is gestorven op 21 jul 1347; is begraven in Utrecht,,Utrecht,Nederland.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Robrecht van Arkel
    • Beroep: ridder, heer van Bergambacht,

    Aantekeningen:

    Robbert was op 12 juli 1340 reeds ridder, op 12 april 1344 maarschalk van het Sticht Utrecht, in 1346 beleend met het goed te Renswoude, op 1 sept. 1346 heer van den Berghe, voor 8 jan. 1347 heer van Asperen door huwelijk, sneuvelde 21 juli 1347. Robbert huwde eind 1346 met Aleid van Asperen, (Groesbeek kolom 176-177). Bovengenoemde geboorteschatting van circa 1320 is gerelateerd aan een huwelijksschatting van 1320 voor Jan III. Aangezien vader Jan III waarschijnlijk in 1314 zal zijn hertrouwd zal diens oudste zoon uit dit tweede huwelijk in 1314/15 zijn geboren. Derhalve zal ook Robbert van Arkel eerder geboren zijn dan de schatting van 1320. Geboren circa 1316/20 lijkt een veilige inschatting. Uit één of meerdere relaties had hij twee natuurlijke kinderen: Robbert (van Renswoude) en Jan (van der Borch)
    (website Karel de Grote; reeks 97)

    Beroep:
    vermeld 1340-47

    Kinderen:
    1. 8. Robert van Grevenbroeck is geboren circa 1345; is gestorven circa 1410.

  2. 18.  Wouter de la Saulx

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: ridder

    Wouter getrouwd Margriet d' Argenteau. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 19.  Margriet d' Argenteau
    Kinderen:
    1. 9. Elisabeth de la Saulx is geboren in 1349 in Arkenteel; is gestorven in 1412 in Den Bosch,,Noord-Brabant,Nederland.

  4. 20.  Jan (V) Dicbiers (zoon van Jan (IV) Dicbier en Agnes Rover van Mierlo).

    Jan getrouwd Elsbeen van Baarle. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 21.  Elsbeen van Baarle (dochter van Willem van Baarle en NN van Bruhueze).
    Kinderen:
    1. 10. Hendrik Dicbier

  6. 22.  Willem (IV) van Megen (zoon van Jan (II) van Megen en (Johanna) van Kuyc?).

    Willem getrouwd Heylwigis van Loon van Herlaer. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 23.  Heylwigis van Loon van Herlaer (dochter van Dirck van Loon en Elisabeth van Arkel).
    Kinderen:
    1. Jan III van Megen is geboren in ab 1350.
    2. 11. Dirksken van Megen
    3. Belie van Megen
    4. Wilhelmina van Megen
    5. Katharina van Megen


Generatie: 6

  1. 32.  Jan III van Arkel is geboren in 1297 (zoon van Jan II van Arkel); is gestorven op 24 dec 1324; is begraven in Gorinchem,,Zuid-Holland,Nederland.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: 1297-1324; heer van Arkel

    Aantekeningen:

    Jan III van Arkel lijkt rond 1265/70 te zijn geboren. Zijn broer Herbaren, heer van de Grote Waard, moet rond 1292 al zijn gehuwd, omdat diens dochter Heilwig in 1312 al was gehuwd met Dirk genaamd Van Herlaar, heer van Ameiden. Heilwig zal minimaal 12 (canoniek recht) zijn geweest. Voor een vrouwelijke generatiebreedte kan meestal met 20 jaar bij een oudste dochter gerekend worden. Vader Herbaren is dan rond 1292 gehuwd. Dochter Heilwig kan bij haar huwelijk in 1312 nog slechts twaalf zijn geweest. Bij de Van der Lecks zijn enkele kortere vrouwelijke generaties bekend. Jan III hertrouwde (waarschijnlijk) in 1314. Maris 1971, kolom 79. Kort 1983, kolom 197. Waale 2000, kolom 15. Zijn tweede vrouw maakte op 20 juni 1328 haar testament. Ze hoeft echter ook niet meteen op die dag te zijn overleden. Groesbeek kolom 115.

    Kunegonde van Virneburg was weduwe van Johan II van Reifferscheid voor ze hertrouwde met Jan III van Arkel. In ES, Neue folge VII, tafel 143 Die Grafen von Virneburg, 1424-1545 auch Grafen von Neuenahr, staat bij haar 1e huwelijk een 'vor 1293'. Dit moeten we vertalen met voor … 1293. Kunegonde's 1e vermelding is van 1291. Derhalve zal 1293 wellicht haar 1e huwelijkse vermelding zijn. Ze zal derhalve in 1293 minimaal 12 jaar zijn, dus is Kunegonde minimaal geboren in 1281. Deze schatting is niet eens zo gek als we bedenken dat haar moeder Kunegonde van Cuijk geboren is uit het huwelijk rond 1260 van Jan van Cuijk en Jutta van Nassau. Het lijkt zelfs dat, deels ook uit andere redenen, het huwelijk van Jan van Cuijk beter op 1255 gesteld kan worden.
    (website Karel de Grote; reeks 97)

    Hij was een zoon van Jan II van Arkel en Bertrouda van Sterkenborg. Hij volgde zijn vader op in 1297, nadat deze gesneuveld was bij de slag van Vronen. Jan III breidde het Arkelse grondbezit verder uit en kocht landerijen in Holland en Brabant en was raadsman van bisschop Gwijde van Avesnes van Utrecht. In 1304 kreeg hij het grondbezit van de heren van Ter Leede, omdat de familietak was uitgestorven en de van Arkels eerste in lijn waren.
    Hij stond hoog in de gunst bij Willem III van Holland en werd in 1321 belast om als scheidsrechter uitspraak te doen in de geschillen tussen Willem III van Holland en Jan I van Brabant. In de volgende jaren is Jan III niet meer in de gunst. Mogelijk is hij op de achtergrond gedrongen door Willem van Duivenvoorde. Ook in 1321 benoemt hij zijn oudste zoon tot drossaard van Ter Leede. Deze gaat als Jan van der Lede door het leven tot 1324 (na het overlijden van Jan III) wanneer hij zich gewoon weer Van Arkel noemt.
    Jan is begraven in Gorinchem, bij zijn eerste vrouw.
    [wikipedia]

    Jan getrouwd Kunigunde van Virneburg in 1314. Kunigunde (dochter van Ruprecht II van Virneburg en Kunigunde van Kuyc) is geboren vóór 1272; is gestorven tussen 20 jun 1328 en 20 jul 1328. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 33.  Kunigunde van Virneburg is geboren vóór 1272 (dochter van Ruprecht II van Virneburg en Kunigunde van Kuyc); is gestorven tussen 20 jun 1328 en 20 jul 1328.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: vermeld 1291/1314-28, testeert

    Aantekeningen:

    NL2000:15,16;NL 1954:114-115, 173 gen.IV, 1970:162, 1971:73-79, 1983:197;OV 2003:277-279, 293, 296-299

    Beroep:
    20-6-1328

    Kinderen:
    1. Jan van Arkel
    2. 16. Robrecht van Arkel is geboren tussen 1316 en 27 okt 1321; is gestorven op 21 jul 1347; is begraven in Utrecht,,Utrecht,Nederland.

  3. 40.  Jan (IV) Dicbier (zoon van Jan (III) Dicbier).

    Jan getrouwd Agnes Rover van Mierlo. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 41.  Agnes Rover van Mierlo (dochter van Hendrik Rover van Mierlo en Katharina Allardsdr van Keent).
    Kinderen:
    1. 20. Jan (V) Dicbiers

  5. 42.  Willem van Baarle (zoon van Jan van Baerle).

    Willem getrouwd NN van Bruhueze. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 43.  NN van Bruhueze
    Kinderen:
    1. 21. Elsbeen van Baarle

  7. 44.  Jan (II) van Megen (zoon van Willem (III) van Megen en NN van Oyen).

    Jan getrouwd (Johanna) van Kuyc?. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 45.  (Johanna) van Kuyc?
    Kinderen:
    1. 22. Willem (IV) van Megen

  9. 46.  Dirck van Loon

    Dirck getrouwd Elisabeth van Arkel. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  10. 47.  Elisabeth van Arkel
    Kinderen:
    1. 23. Heylwigis van Loon van Herlaer


Generatie: 7

  1. 64.  Jan II van Arkel is geboren circa 1255 (zoon van Jan I van Arkel en Bertha van Ochten); is gestorven op 27 mrt 1297 in Sint Pancras,,Noord-Holland,Nederland.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: ridder, heer van Arkel

    Aantekeningen:

    Hij was voor 1269 nog minderjarig, zodat het regentschap door zijn moeder werd waargenomen. Jan komt in meerdere aktes voo. In 1273 koopt hij de havenplaats Gorinchem van de graaf van Bentheim en wordt in 1281 tot ridder geslagen door Floris V, de graaf van Holland. In 1288 neemt hij aan Brabantse zijde deel aan de Slag bij Woeringen. In 1290 erkent hij Floris als zijn leenheer voor zijn kasteel in Gorinchem en krijgt daarvoor in ruil het recht om daar tol te heffen. Jan was een van de ondertekenaars van een brief van de Hollandse adel aan koning Eduard I van Engeland. Floris leende in 1292 12.000 Hollandse ponden van Jan, Richoud van Noordeloos (ongetwijfeld een achterneef van Jan) en Lambrecht de Vriese. Toen Floris in 1296 werd vermoord, nam Jan samen met de heren van Wassenaar en van Borsselen, het bestuur van Holland tijdelijk op zich. In 1297 kwam Jan om het leven bij de Slag van Vronen. Hij is begraven in Gorinchem.
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 32. Jan III van Arkel is geboren in 1297; is gestorven op 24 dec 1324; is begraven in Gorinchem,,Zuid-Holland,Nederland.

  2. 66.  Ruprecht II van Virneburg (zoon van Hendrik I van Virneburg en Ponzetta van Oberstein); is gestorven in 1308.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: graaf van Virneburg 1290,

    Aantekeningen:

    Beroep:
    erfelijk burger van Keulen 1295, vermeld vanaf 1270

    Ruprecht getrouwd Kunigunde van Kuyc vóór 1295. Kunigunde (dochter van Jan I van Kuyc en Jutta van Nassau) is geboren circa 1270; is gestorven in 1329. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 67.  Kunigunde van Kuyc is geboren circa 1270 (dochter van Jan I van Kuyc en Jutta van Nassau); is gestorven in 1329.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: vermeld 1295-1329

    Aantekeningen:

    ITEM 225
    ROLE 187-08

    Kinderen:
    1. 33. Kunigunde van Virneburg is geboren vóór 1272; is gestorven tussen 20 jun 1328 en 20 jul 1328.
    2. Ruprecht III van Virneburg is geboren vóór 1290; is gestorven vóór 1355.
    3. Ponzetta van Virneburg is gestorven vóór 1308.
    4. Mechtild van Virneburg is gestorven na 1360.

  4. 80.  Jan (III) Dicbier (zoon van Jan (II) Dicbier).
    Kinderen:
    1. 40. Jan (IV) Dicbier

  5. 82.  Hendrik Rover van Mierlo (zoon van Gooswijn van Mierlo).

    Hendrik getrouwd Katharina Allardsdr van Keent. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 83.  Katharina Allardsdr van Keent
    Kinderen:
    1. 41. Agnes Rover van Mierlo

  7. 84.  Jan van Baerle (zoon van Seger van Baerle).
    Kinderen:
    1. 42. Willem van Baarle

  8. 88.  Willem (III) van Megen (zoon van Jan (I) van Megen).

    Willem getrouwd NN van Oyen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  9. 89.  NN van Oyen (dochter van Gerard van Oyen).
    Kinderen:
    1. 44. Jan (II) van Megen


Generatie: 8

  1. 128.  Jan I van Arkel is geboren circa 1233 (zoon van Herbaren van der Lede); is gestorven op 15 mei 1272 in Gorinchem,,Zuid-Holland,Nederland.

    Aantekeningen:

    Hij was een zoon van Herbaren II van der Lede, stichter van het heerlijkheid van Arkel, en Aleid (Alverade) van Heusden.
    Jan wordt voor het eerst genoemd in een Latijnse kroniek uit 1253, daarin staat hij vermeld als Johannes miles dominus de Arkele (Jan, Heerser van Arkel). Daarna wordt hij nog meerdere malen in aktes over beleningen genoemd. In 1253 komt hij samen met zijn broer Herbaren voor in een akte als getuige voor Jan I van der Lede. Op 25 juni 1254 is Jan getuige bij een verbond van Jan van der Lede en Hugo van Arkel om Floris van Dalem het bezit van Dalem te vergeven als leenbeheer[1]. Hij nam deel aan de oorlogen met de opstandige Westfriezen, onder leiding van zijn leenheer Willem II van Holland. Krijgt rond 1260 het leengoed van den Berghe (hedendaagse Bergambacht) toegewezen van het Graafschap Holland, die hij in lening geeft aan zijn broer Herbaren. Op 29 oktober 1263 beleent Jan eene Otto met Slingelandt. Op 23 augustus 1264 verleent hij samen met Willem van Brederode het recht aan Hendrik van Alblas om een watergracht of kanaal te graven.
    Jan I werd bijgenaamd De Sterke, hij zou zich eens voor de grap aan de poort van Gorinchem opgetrokken hebben met zijn paard. In 1267 begon hij met de bouw van het kasteel van Gorinchem.
    [wikipedia]

    Jan getrouwd Bertha van Ochten. Bertha (dochter van Richolt I van Ochten en Marina van Bentheim) is geboren circa 1235; is gestorven circa 1285. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 129.  Bertha van Ochten is geboren circa 1235 (dochter van Richolt I van Ochten en Marina van Bentheim); is gestorven circa 1285.

    Aantekeningen:

    In NL 2005 kolom 301-302 betwist B. Keijzer de validiteit van het huwelijk tussen Bertha van Ochten en Jan I van Arkel.

    Kinderen:
    1. 64. Jan II van Arkel is geboren circa 1255; is gestorven op 27 mrt 1297 in Sint Pancras,,Noord-Holland,Nederland.

  3. 132.  Hendrik I van Virneburg is gestorven circa 1289.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: kanunnik te Karden 1238,

    Aantekeningen:

    GIVN Hendrik I
    SURN van Virneburg

    Beroep:
    resigneert, graaf van Virneburg 1241, vermeld 1238-89

    Hendrik getrouwd Ponzetta van Oberstein. Ponzetta is gestorven na 1278. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 133.  Ponzetta van Oberstein is gestorven na 1278.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: vermeld 1275-78

    Aantekeningen:

    GIVN Ponzetta
    SURN van Oberstein

    Kinderen:
    1. 66. Ruprecht II van Virneburg is gestorven in 1308.
    2. Mathilde van Virneburg is gestorven na 1302.

  5. 134.  Jan I van Kuyc is geboren in 1230 (zoon van Hendrik III van Kuyc en NN van Putten); is gestorven op 13 jul 1308.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: vermeld 1260-1308, heer van

    Aantekeningen:

    Jan I was de belangrijkste heer van Cuijk, maar ook was hij heer van Grave en heer van Asten. Hij verbleef meestal op zijn kasteel te Grave, maar als ridder moest hij regelmatig vechten voor hertog Jan I van Brabant tegen de Geldersen en het Bisdom Keulen. Zo nam hij deel aan de Slag bij Woeringen in 1288, waarin gevochten werd tegen aartsbisschop Siegfried van Keulen en graaf Reinoud I van Gelre om de opvolgingsrechten over Limburg. Deze slag werd door Brabant gewonnen en in de Yeeste van den slag bij Woeronc wordt ze ook in een lang lofdicht bezongen.
    In 1296 was Jan I betrokken bij het complot van edelen dat ten doel had om graaf Floris V van Holland naar Engeland te ontvoeren. Deze poging liep uit op moord.
    Voor de plaatselijke bevolking heeft Jan I veel betekend, daar hij vlak voor zijn dood in 1308 7000 ha woeste grond ter beschikking stelde van dorpelingen en boeren in de omgeving, die deze konden gebruiken om er kudden op te laten grazen en er plaggen te steken voor de potstal. Ook stichtte hij het Sint-Catharinagasthuis te Grave.
    Mede door deze daden was hij geliefd bij de bevolking en is er later een standbeeld voor hem opgericht aan de Maasstraat te Cuijk. In 2008 werd er een bronzen standbeeld gegoten. Dit standbeeld staat nu voor het gemeentehuis van Cuijk
    Hij werd begraven in de Sint-Elisabethkerk van Cuijk, maar zijn graf is verdwenen.
    [wikipedia]

    Beroep:
    Kuyc en Grave 1254-1308, heer van Merum en Neerloon

    Jan getrouwd Jutta van Nassau circa 1260. Jutta (dochter van Hendrik II 'de Rijke' van Nassau en Machteld van Gelre) is geboren circa 1240; is gestorven na 25 jan 1312. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 135.  Jutta van Nassau is geboren circa 1240 (dochter van Hendrik II 'de Rijke' van Nassau en Machteld van Gelre); is gestorven na 25 jan 1312.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: gravin van Nassau, vermeld

    Aantekeningen:

    Beroep:
    1285-1313

    Kinderen:
    1. Hendrik van Kuyc is geboren circa 1260; is gestorven in jul 1304.
    2. Willem van Kuyc is geboren in 1265; is gestorven op 12 aug 1303.
    3. 67. Kunigunde van Kuyc is geboren circa 1270; is gestorven in 1329.
    4. Aleidis van Kuyc
    5. Gerard van Kuyc is gestorven na 1310.
    6. Jan van Kuyc is gestorven op 9 jul 1326.
    7. Otto van Kuyc is geboren circa 1270; is gestorven in 1350.
    8. Agnes van Kuyc is geboren vóór 1280; is gestorven op 12 mrt 1345.
    9. N. Jansdr van Kuyc

  7. 160.  Jan (II) Dicbier (zoon van Jan (I) Dicbier).

    Andere gebeurtenissen:

    • Vermelding: 1282,1289; schepen van 's-Hertogenbosch

    Kinderen:
    1. 80. Jan (III) Dicbier

  8. 164.  Gooswijn van Mierlo (zoon van Hendrik van Rode).
    Kinderen:
    1. 82. Hendrik Rover van Mierlo

  9. 168.  Seger van Baerle
    Kinderen:
    1. 84. Jan van Baerle

  10. 176.  Jan (I) van Megen (zoon van Willem (II) van Megen en NN van Heusden).
    Kinderen:
    1. 88. Willem (III) van Megen

  11. 178.  Gerard van Oyen
    Kinderen:
    1. 89. NN van Oyen


Generatie: 9

  1. 256.  Herbaren van der Lede is geboren circa 1205 in Langerak,,Drenthe,Nederland; is gestorven vóór 1258.

    Aantekeningen:

    zie NL 2000 kolom 4 e.v.

    was heer van Ter Leede en vanaf 1234 heer van Arkel (Arcelo) en het omringende land. Hij wordt op de volgende manieren genoemd; Herbaren II van der Leede (Herbertus, Harbertus; De Leide, De Leda, De Ledhe, Van der Lede) in diversen kronieken.
    Hij was een zoon van Floris Herbaren van der Lede, die de heerlijkheid Lede bezat (nabij het hedendaagse Leerdam).
    Herbaren ging zich tussen 1243 en 1253 heer van Arkel noemen en liet zijn domein Ter Leede na aan zijn jongere broer Jan. Hiermee werd Herbaren de stamvader van het huis Arkel.
    In 1227 wordt Herbaren geridderd (wordt genoemd onder de 'Nobilis')[1], en neemt met de Utrechtse bisschop Otto van Lippe deel aan de Slag bij Ane, de slag verloopt dramatisch maar Herbaren weet te ontkomen. In 1230 krijgt hij het leengoed Heukelom toegewezen en werd hij ook genoemd als heer van Liesveld en Nieuwpoort[2]. In 1251 is hij betrokken bij ontginningswerk in de Alblasserwaard en Krimpenerwaard om het land van Arkel uit te breiden.
    Herbaren huwde met Aleid of Alveradis van Heusden of Mabelia van Cuyk[3] (hij is mogelijk meerdere keren getrouwd geweest)
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 128. Jan I van Arkel is geboren circa 1233; is gestorven op 15 mei 1272 in Gorinchem,,Zuid-Holland,Nederland.

  2. 258.  Richolt I van Ochten

    Richolt getrouwd Marina van Bentheim. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 259.  Marina van Bentheim (dochter van Otto I van Bentheim en Alveradis van Arnsberg).
    Kinderen:
    1. 129. Bertha van Ochten is geboren circa 1235; is gestorven circa 1285.

  4. 268.  Hendrik III van Kuyc is geboren circa 1195 (zoon van Albert van Kuyc en Machteld (Heilwig?) van Merheym); is gestorven in 1254.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: ridder, vermeld 1226-1254,

    Aantekeningen:

    Zie toegevoegde bronnen.

    Beroep:
    heer van Kuyc en van Grave 1233-1254, heer van Merum en half Asten

    Hendrik getrouwd NN van Putten circa 1220. NN (dochter van Willem van Leuven-Perwez en Maria van Orbais, dochter van Jan van Putten en Aleydis van Altena) is geboren circa 1205; en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 269.  NN van Putten is geboren circa 1205 (dochter van Willem van Leuven-Perwez en Maria van Orbais, dochter van Jan van Putten en Aleydis van Altena); en is gestorven.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: N. van Perwez

    Aantekeningen:

    ITEM 172
    ROLE 120-06

    Kinderen:
    1. 134. Jan I van Kuyc is geboren in 1230; is gestorven op 13 jul 1308.
    2. Alveradis van Kuyc is geboren vóór 1230; is gestorven vóór 1272.
    3. Albert van Kuyc is geboren circa 1220; is gestorven na 1246.
    4. Jutta (of Agnes?) van Kuyc is geboren vóór 1230; en is gestorven.
    5. Gerard van Kuyc is geboren vóór 1230; is gestorven na 1297.

  6. 270.  Hendrik II 'de Rijke' van Nassau is geboren in 1180 (zoon van Walram I van Laurenburg en Kundigunde); is gestorven vóór 25 jan 1251.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: graaf, bouwt de Dillenburg

    Aantekeningen:

    verrmeld 1198-1247, bouwde ca. 1240 het slot Dillenburg.
    Hendrik II de Rijke van Nassau is een rechtstreekse voorvader van Willem de Zwijger. Zijn zoon Otto de I wordt gezien als de stamvader van de "Ottoonse linie" van het Huis Nassau waar ook het Nederlands koninklijk huis van afstamt.

    Hendrik II was de oudste zoon van graaf Walram I van Nassau. Volgens de meeste bronnen werd hij geboren rond 1190. Volgens A.W.E. Dek is de geboortedatum van Hendrik rond 1180 omdat zijn vader deelnam aan de derde kruistocht tussen 1189 en 1190. Zijn moeder was Kunigunde van Ziegenhain, dochter van graaf Poppo II van Nidda. Na de dood van Walram I in 1198 is Hendrik hem op achtjarige leeftijd opgevolgd als graaf van Nassau. Hij deelde zijn regering met zijn jongere broer, Robert IV tot 1239.
    [wikipedia]

    Hendrik getrouwd Machteld van Gelre vóór 1221. Machteld (dochter van Otto I van Gelre en Richardis van Scheyern-Wittelsbach) is geboren vóór 1200; is gestorven na 1247. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 271.  Machteld van Gelre is geboren vóór 1200 (dochter van Otto I van Gelre en Richardis van Scheyern-Wittelsbach); is gestorven na 1247.
    Kinderen:
    1. Walram van Nassau is geboren circa 1220; en is gestorven.
    2. Otto I van Nassau is geboren vóór 1230; is gestorven tussen 3 mei 1289 en 19 mrt 1290.
    3. 135. Jutta van Nassau is geboren circa 1240; is gestorven na 25 jan 1312.

  8. 320.  Jan (I) Dicbier is gestorven vóór 28 mrt 1294.

    Andere gebeurtenissen:

    • Vermelding: 1281; schepen van 's-Hertogenbosch

    Kinderen:
    1. 160. Jan (II) Dicbier

  9. 328.  Hendrik van Rode (zoon van Roelof Rover van Rode).
    Kinderen:
    1. 164. Gooswijn van Mierlo

  10. 352.  Willem (II) van Megen (zoon van Dirk (II) van Megen).

    Willem getrouwd NN van Heusden. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  11. 353.  NN van Heusden
    Kinderen:
    1. 176. Jan (I) van Megen


Generatie: 10

  1. 518.  Otto I van Bentheim is geboren circa 1140 (zoon van Dirk VI van Holland en Sophia van Rheineck); is gestorven tussen 1208 en 1209.

    Aantekeningen:

    Otto begeleidde zijn moeder naar het Heilige Land in 1173. In 1187 werd hij genoemd als burggraaf van Coevorden. Otto nam deel aan de derde kruistocht, samen met zijn broer Floris III van Holland. In 1196 streed hij tegen de burggraaf van Coevorden. Otto steunde zijn neef Willem I van Holland in diens geslaagde poging om de macht over Holland te verwerven, ten koste van Ada van Holland (gravin).
    [wikipedia]

    Otto getrouwd Alveradis van Arnsberg. Alveradis (dochter van Godfried I van Cuijk en Ida van Arnsberg) is geboren circa 1160; is gestorven in 1230. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 519.  Alveradis van Arnsberg is geboren circa 1160 (dochter van Godfried I van Cuijk en Ida van Arnsberg); is gestorven in 1230.
    Kinderen:
    1. 259. Marina van Bentheim

  3. 536.  Albert van Kuyc is geboren circa 1160 (zoon van Hendrik II van Kuyc (van Malsen) en Sophia van Rhenen); is gestorven in 1233.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: ridder, vermeld 1191-1233,

    Aantekeningen:

    was heer van Cuijk en Herpen en burggraaf van Utrecht. Ook was hij de eerste heer van Asten waarvan schriftelijke gegevens bekend zijn. Dit betreft een document uit 1212 waarin hij het patronaatsrecht van Lierop en Asten doet toekomen aan de abdij van Floreffe, die ook de priorij van Postel heeft gesticht.
    [wikipedia]

    Beroep:
    heer van Kuyc en Grave 1204-33, heer van Herpen, Merum en half Asten, (stads)graaf van Utrecht tot
    1220, leenman van de bisschop voor het hoge en lage gerecht van Gasperde en Everdingen

    Albert getrouwd Machteld (Heilwig?) van Merheym circa 1195. Machteld (dochter van Rutger van Merheym, dochter van Rutger van Merheym en Aleidis van Altena (Horn)) is geboren in 1170; is gestorven in 1235. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 537.  Machteld (Heilwig?) van Merheym is geboren in 1170 (dochter van Rutger van Merheym, dochter van Rutger van Merheym en Aleidis van Altena (Horn)); is gestorven in 1235.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Hadewig van Merheym
    • Beroep: erfdochter van Merum en half

    Aantekeningen:

    229
    GIVN Machteld (Heilwig?)
    SURN van Merheym

    Beroep:
    Asten

    Kinderen:
    1. 268. Hendrik III van Kuyc is geboren circa 1195; is gestorven in 1254.
    2. Rutger I van Kuyc-Herpen is geboren circa 1200; is gestorven na 1267.
    3. Godfried van Kuyc is gestorven vóór 1259.
    4. Dirk van Kuyc-Leiden is geboren circa 1205; is gestorven vóór 1260.
    5. Willem van Kuyc-Asten is geboren circa 1205; is gestorven vóór 1240.
    6. Agnes van Kuyc is gestorven na 1282.
    7. (Aleid ?) van Kuyc is gestorven vóór 1240.
    8. Everard van Kuyc is geboren vóór 1220; is gestorven in dec 1261.
    9. Margaretha van Kuyc is geboren vóór 1220; is gestorven na 1243.
    10. Frederik van Kuyc is gestorven na 1248.

  5. 538.  Jan van Putten en is gestorven.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Jan Dirksz van Persijn

    Jan getrouwd Aleydis van Altena. Aleydis (dochter van Arnold van Altena en Mathilda van Holten) is gestorven vóór 4 jul 1229. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 539.  Aleydis van Altena (dochter van Arnold van Altena en Mathilda van Holten); is gestorven vóór 4 jul 1229.
    Kinderen:
    1. 269. NN van Putten is geboren circa 1205; en is gestorven.

  7. 540.  Walram I van Laurenburg is geboren in 1146 (zoon van Rupert I van Laurenburg en Beatrix van Limburg); is gestorven in 1198.

    Aantekeningen:

    Walram wordt van 1176-1191 vermeld als graaf van Laurenburg en daarna, vanaf 1193, als graaf van Nassau. Van 1189 tot 1192 nam hij deel aan de Derde Kruistocht onder keizer Frederik I "Barbarossa".
    Hij huwde met een zekere Kunigunde, mogelijk een dochter van graaf Poppo II van Ziegenhain.
    [wikipedia]

    Walram getrouwd Kundigunde. Kundigunde en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 541.  Kundigunde en is gestorven.
    Kinderen:
    1. 270. Hendrik II 'de Rijke' van Nassau is geboren in 1180; is gestorven vóór 25 jan 1251.

  9. 542.  Otto I van Gelre is geboren circa 1150 (zoon van Hendrik van Gelre en Agnes van Arnstein); is gestorven na 30 apr 1207; is begraven in Kamp,,,Deutschland.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: graaf van Gelre en Zutphen

    Aantekeningen:

    ond 1184 huwde Otto met Richarda van Beieren, een dochter van graaf Otto I van Beieren. Hij nam deel aan de derde Kruistocht (1189 - 1192) en nam daarin deel aan de belegering van Konya en aan het beleg van Akko. Otto was een van de laatste edelen uit de lage landen die terugkeerden van de kruistocht. Otto koos partij voor de keizer en tegen de graven van Holland en de hertogen van Brabant. Hij steunde Lodewijk II van Loon tijdens de Loonse Oorlog.
    In 1190 werd hij als eerste graaf van Gelre en Zutphen genoemd. De betreffende oorkonde is de stadsbrief aan Zutphen. Otto verleende Zutphen als eerste Gelderse stad stadsrechten. Zijn zoon Gerard IV en kleinzoon Otto II zouden dit Zutphense recht als model gebruiken voor de stadsprivileges van diverse andere Gelderse steden, waarmee Zutphen de moederstad van het Gelderse graafschap werd. De datering van de oorspronkelijke oorkonde is vermoedelijk 1194 en 1195. Het bewaarde afschrift is dat van Gerard IV.
    [wikipedia]

    Beroep:
    (1182-1207)

    Otto getrouwd Richardis van Scheyern-Wittelsbach circa 1185. Richardis (dochter van Otto van Wittelsbach en Agnes van Loon) is geboren circa 1173 in Kelheim,,Bayern,Deutschland; is gestorven op 21 sep 1231 in Roermond,,Limburg,Nederland. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  10. 543.  Richardis van Scheyern-Wittelsbach is geboren circa 1173 in Kelheim,,Bayern,Deutschland (dochter van Otto van Wittelsbach en Agnes van Loon); is gestorven op 21 sep 1231 in Roermond,,Limburg,Nederland.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: als weduwe abdis klooster

    Aantekeningen:

    Beroep:
    Munster

    Kinderen:
    1. Gerard IV van Gelre is geboren in 1185; is gestorven op 22 okt 1229; is begraven in Roermond,,Limburg,Nederland.
    2. 271. Machteld van Gelre is geboren vóór 1200; is gestorven na 1247.
    3. Aleida van Gelre is geboren circa 1187; is gestorven op 12 feb 1218; is begraven in Rijnsburg.
    4. Irmingard van Gelre is gestorven na 1230.

  11. 656.  Roelof Rover van Rode (zoon van Arnold III van Rode).
    Kinderen:
    1. 328. Hendrik van Rode

  12. 704.  Dirk (II) van Megen (zoon van Willem (I) van Megen).
    Kinderen:
    1. 352. Willem (II) van Megen