Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Hendrik III van Duitsland

Mannelijk 1017 - 1056  (38 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Hendrik III van Duitsland is geboren op 28 okt 1017 (zoon van Konrad van Frankenland en Gisela van Zwaben); is gestorven op 5 okt 1056.

    Aantekeningen:

    gedesigneerd tot Duits koning Augsburg febr. 1026; hertog van Beieren juli 1027 (tot 1042); gekozen, gezalfd en gekroond als mederegent tot Duits koning (door de aartsbisschop van Keulen) Aken Pasen (14-4) 1028; hertog van Zwaben 18-7-1038 (tot 1045); door zijn vader aangesteld tot koning van Bourgondië Solothurn sept. 1038; volgt op als Duits koning 1039; vervult ook zelf de functie van hertog van Karinthië vanaf 20-7-1039 tot 1047; noemt zich reeds in 1040 rex Romanorum; zet de in Rome elkaar bestrijdende pausen af, benoemt bisschop Suidger van Bamberg tot paus (Clemens 11) en wordt door deze gekroond tot keizer en geproclameerd tot patricius Romanorum 25-12-1046

    Hendrik getrouwd Agnes van Poitou in 1043. Agnes (dochter van Wilhelms van Aquitanien und Poitou en Agnes van Bourgondië) is geboren circa 1025; is gestorven op 14 dec 1077 in Rome,,Lazio,Italy. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. Hendrik IV van Duitsland is geboren op 11 nov 1050 in Goslar,,Niedersachsen,Deutschland; is gestorven op 7 aug 1106 in Luik,,Liège,België.

Generatie: 2

  1. 2.  Konrad van Frankenland is geboren circa 990 (zoon van Hendrik van Spiers en Adelheid van Elzas); is gestorven op 4 jun 1039 in Utrecht,,Utrecht,Nederland.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Konrad II
    • Naam: Konrad der Ältere

    Aantekeningen:

    Koenraads vader was jong overleden en daardoor kreeg zijn oom Koenraad de grote erfenis van zijn grootvader Otto I van Karinthië. Koenraad zelf werd in bescheiden omstandigheden opgevoed door Burchard, de bisschop van Worms. Eenmaal volwassen werd hij graaf van Speyer en Worms. In 1017 werd Koenraad gewond aan de zijde van zijn oom Gerard van Metz tegen Godfried II van Lotharingen. Hij trouwde in 1016 met Gisela van Zwaben. Keizer Hendrik II probeerde (zonder werkelijke grond) het huwelijk te dwarsbomen op grond van bloedverwantschap en liet het paar in de ban doen. Koenraad en Gisela gingen in ballingschap en in 1019 hielp Koenraad zijn neef, de latere hertog Koenraad II van Karinthië tegen de toenmalige hertog van Karinthië, Adalbero van Eppenstein. In 1020 verzoende Koenraad zich met de keizer en deze gaf zijn verzet tegen het huwelijk op.
    Na de dood van de kinderloze keizer Hendrik werd Koenraad tot koning gekozen en op 8 september 1024 in Mainz gekroond. De adel uit Lotharingen en Saksen had de verkiezing niet gesteund maar Koenraad wist na onderhandelingen ook daar als koning te worden erkend. Hij moest daarvoor wel concessies doen: zo stemde hij toe dat in Saksen weer het eigen Saksische recht ging gelden en liet hij dat vastleggen in een wetboek. In 1025 volgde de huldiging door de Italiaanse bisschoppen te Konstanz (stad) en besprekingen met de bevolking van Pavia (stad) die na de dood van Hendrik de koninklijke palts in die stad had verwoest. In 1026 werd Koenraad in Milaan (stad) tot koning van Italië gekroond. In 1027 werd hij in Rome door paus Johannes XIX gekroond tot Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Ook was Koenraad in 1026/1027 hertog van het hertogdom Beieren. Zijn zoon Hendrik III werd in 1028 tot medekoning gekroond en zou zich snel ontwikkelen tot een belangrijke adviseur van zijn vader.
    Koenraad voerde een actieve en agressieve politiek tegen de oostelijke buurlanden van Duitsland. In 1028 hield hij een veldtocht tegen Polen. Koning Mieszko moest alle westelijke veroveringen van zijn vader opgeven en was ook gedwongen zijn koningstitel op te geven en Koenraad als leenheer te erkennen. In 1029 hield Koenraad een veldtocht tegen Hongarije maar die liep op een mislukking uit en het Duitse leger moest zich zelfs bij Wenen overgeven. Koenraad sloot een bondgenootschap met Knoet de Grote en gaf hem gebieden in het noorden van Duitsland in leen. In 1036 liet Koenraad ook zijn zoon Hendrik trouwen met een dochter van Knoet. In 1033 organiseerde Koenraad een nieuwe aanval op Polen, van drie zijden: Polen werd tegelijk door Duitsland, de Denen en door het Kievse Rijk aangevallen.
    Koning Rudolf III van Bourgondië had in 1016 keizer Hendrik II als leenheer gehuldigd en beloofd dat hij Bourgondië aan hem zou nalaten als hij zonder directe erfgenamen zou overlijden. Na de dood van Hendrik verviel deze belofte maar zijn nicht, keizerin Gisela, wist te bereiken dat Rudolf de belofte hernieuwde aan Koenraad. Dit leidde direct tot verzet van Gisela's zoon uit een eerder huwelijk, Ernst II van Zwaben, die zichzelf als kandidaat voor de opvolging van Rudolf zag. Ernst kwam in opstand tegen Koenraad. Verzoeningspogingen door Gisela mislukten en uiteindelijk werd Ernst in 1030 gedood door de bisschop van Konstanz. Rudolf overleed in 1032 en zijn neef Odo II van Blois, de machtigste edelman van Frankrijk, greep de macht in Bourgondië en riep zich uit tot koning. Koenraad liet zich op 2 februari 1033 te Payerne (gemeente) tot koning van Bourgondië kronen. Hij vermeed een directe confrontatie met Odo maar wist door diplomatie te bereiken dat steeds meer edelen en geestelijken in Bourgondië zijn aanspraken steunden. In 1034 werd hij uiteindelijk in Zürich (stad) door de edelen als koning van Bourgondië gehuldigd.
    In het zuiden ontnam Koenraad in 1035 markgraaf Adalbero van Eppenstein zijn functies in de marken Karinthië en Verona, en gaf deze functies aan zijn neef Koenraad II van Karinthië. Koenraad had de controle over alle belangrijke Alpenpassen nu vast in handen en kon zich nu actief met Italiaanse zaken bezighouden. In 1038 mengde Koenraad zich in de Italiaanse twisten tussen de bisschoppen en de hoge adel enerzijds, en de lage adel en steden anderzijds. Toen hij de bisschop van Milaan gevangen zette, ontstond echter een algemeen anti-Duitse weerstand. Dat anti-Duitse sentiment was over de jaren versterkt door Koenraads beleid om Duitse bisschoppen in Italië te benoemen en door de hoge Italiaanse adel bij voorkeur met Duitse families te laten trouwen. Door slimme wetgeving wist hij de meeste edelen echter weer aan zijn kant te krijgen. Koenraad stelde ook orde op zaken in Zuid-Italië waardoor het keizerrijk ook daar een aantal vazallen kreeg. Op de terugweg brak een epidemie uit in het leger waardoor onder andere zijn schoondochter en zijn stiefzoon overleden. Koenraad zelf bleef gezond.
    In 1039 stierf Koenraad in Utrecht aan een aanval van jicht. Zijn ingewanden werden in de Dom van Utrecht bijgezet, mogelijk heeft om die reden zijn zoon een vermoedelijk kerkenkruis daaromheen gebouwd. Zijn stoffelijk overschot werd met grote pracht en praal naar Speyer gebracht en bijgezet in de dom.
    Koenraad wordt algemeen gezien als een zeer bekwaam bestuurder en diplomaat, ambitieus maar voorzichtig. Hij continueerde het beleid van de Ottonen op het gebied van godsdienst met een voortzetting van de Rijkskerk en steunde de hervorming van de kloosters, mede om de politieke rol van de kloosters in te perken. Zijn bestuur steunde niet zo zeer op de hoge adel maar op de lage edelen, de opkomende steden en op zijn ministerialen. Hij stelde nieuwe wetboeken op voor Saksen en voor Italië. Koenraad zou de eerste van de middeleeuwse vorsten zijn die een duidelijk onderscheid zag in zijn eigen positie en de staat als zelfstandig instituut. Dit kwam naar voren in de berechting van een edelman die zich had verrijkt uit algemene middelen maar zorgvuldig had vermeden de belangen van Koenraad te schaden. Het verweer van de edelman was dat hij onschuldig was omdat hij de koning niet had benadeeld. Koenraad veroordeelde hem toch. Daarbij gebruikte hij een beeldspraak waarin hij de koning vergeleek met een scheepskapitein en de staat met een schip, en dat het beschadigen van het schip als een misdaad op zich moest worden beschouwd.
    Aan de andere kant was Koenraad persoonlijk hebzuchtig en maakte hij voortdurend gebruik (misbruik) van zijn positie om voor zichzelf bezittingen te verwerven. Ook bij de benoeming van hoge geestelijken keek hij alleen naar politieke en persoonlijke belangen; sommige ambten werden openlijk verkocht. De geschiktheid van geestelijken voor hun ambt deed voor Koenraad niet ter zake.
    Koenraad gaf opdracht om in Nijmegen, op de restanten van de palts van Karel de Grote, de Sint-Nicolaaskapel te bouwen.
    [wikipedia]

    Konrad getrouwd Gisela van Zwaben in 1015. Gisela (dochter van Herman II van Zwaben en Gerberga van Bourgondië) is geboren op 11 nov 995; is gestorven op 14 feb 1043. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Gisela van Zwaben is geboren op 11 nov 995 (dochter van Herman II van Zwaben en Gerberga van Bourgondië); is gestorven op 14 feb 1043.

    Aantekeningen:

    In haar tweede huwelijk trouwde Gisela met Ernst I van Zwaben. Na diens dood werd zij in 1015 regent van het hertogdom Zwaben.
    Zij huwde ten slotte in 1016 met Koenraad, graaf van Speyer en Worms. Koenraad was afkomstig uit de hoge adel maar had slechts een bescheiden positie geërfd. De beide echtelieden waren familie in de achtste graad (ze stammen allebei af van Hendrik de Vogelaar, de moeder van Gisela, Gerberga van Bourgondië, en de grootvader van vaderskant van Koenraad, Otto I van Karinthië, waren achternicht en achterneef van elkaar). Dit was volgens de regels van die tijd een legaal huwelijk (verwantschap in de zevende graad was verboden) maar keizer Hendrik II de Heilige, die bloedverwantschap graag gebruikte om de huwelijkspolitiek van de adel te frustreren, maakte bezwaar tegen het huwelijk. Koenraad en Gisela werden verbannen en Gisela verloor haar functie als regent van Zwaben. In 1020 verzoenden Koenraad en Hendrik zich weer en konden Koenraad en Gisela terugkeren.
    Koenraad werd in 1024 tot koning gekozen, en gekroond door de aartsbisschop van Mainz. Die weigerde echter om Gisela te kronen waardoor die op 21 september 1024 te Keulen apart tot koningin werd gekroond. Op 26 maart 1027 werden Koenraad en Gisela te Rome ook tot keizer en keizerin gekroond. Op de terugweg gaf ze schenkingen aan de abdij van Sankt Gallen, voor het lezen van missen voor zichzelf en voor haar zoon Hendrik.
    Gisela was politiek zeer actief. Ze nam deel aan meerdere synodes. In 1027 wist ze te bereiken dat haar neef, Rudolf III van Bourgondië, bij testament zijn koninkrijk aan Koenraad naliet. In 1034 kwam Bourgondië, na twee jaar verzet door een groep weerspannige edelen en bisschoppen, daarmee definitief bij Duitsland. In 1039 zou Bourgondië een verregaande autonomie krijgen van Hendrik III. Ook wist zij in 1033 te Merseburg een vrede met Mieszko II Lambert van Polen te sluiten. Ze bemoeide zich volop met benoemingen van bisschoppen en abten. En ook bemiddelde Gisela regelmatig tussen Koenraad en haar zoon Ernst II van Zwaben, die herhaaldelijk in opstand kwam tegen zijn stiefvader. Uiteindelijk gaf ze op en liet ze Ernst vallen, die in 1030 dan ook om het leven kwam (en dan kan die nog niet ouder dan 15 zijn geweest!). Ernst II zou voortleven in de literatuur: hij is de inspiratie voor het middeleeuwse epos "hertog Ernst". Herman, de tweede zoon uit het huwelijk van Gisela met Ernst, werd hierdoor later hertog van Zwaben. In 1037 bezocht Gisela de graven van de apostelen in Rome. Na het overlijden van Koenraad steunde Gisela haar zoon Hendrik III maar dit leidde tot spanningen en haar invloed nam snel af. Gisela werd begraven in de dom van Speyer, waar het lichaam van Koenraad al eerder was begraven.
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 1. Hendrik III van Duitsland is geboren op 28 okt 1017; is gestorven op 5 okt 1056.


Generatie: 3

  1. 4.  Hendrik van Spiers is geboren circa 970 (zoon van Otto I van Karinthië en Judith); is gestorven op 28 mrt 989-1000.

    Aantekeningen:

    Hendrik was graaf van de Wormsgau, stierf als een jonge man en werd begraven in de dom van Worms
    [wikipedia]

    Hendrik getrouwd Adelheid van Elzas. Adelheid (dochter van Richard van Metz) is geboren circa 975; is gestorven op 19 mei 1039-1046. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Adelheid van Elzas is geboren circa 975 (dochter van Richard van Metz); is gestorven op 19 mei 1039-1046.

    Aantekeningen:

    endrik was graaf van de Wormsgau, stierf als een jonge man en werd begraven in de dom van Worms.

    Kinderen:
    1. 2. Konrad van Frankenland is geboren circa 990; is gestorven op 4 jun 1039 in Utrecht,,Utrecht,Nederland.

  3. 6.  Herman II van Zwaben

    Herman getrouwd Gerberga van Bourgondië. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Gerberga van Bourgondië (dochter van Conrad I van Bourgondië en Mathilde van West-Francië).
    Kinderen:
    1. 3. Gisela van Zwaben is geboren op 11 nov 995; is gestorven op 14 feb 1043.


Generatie: 4

  1. 8.  Otto I van Karinthië is geboren circa 948 (zoon van Koenraad de Rode en Liutgard van Saksen); is gestorven op 4 nov 1004.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Otto van Worms

    Aantekeningen:

    Otto werd hertog van Karinthië en markgraaf van Verona.

    Otto erfde de graafschappen van zijn vader en voegde daar nog een aantal ambten aan toe: hij was graaf van de Speyergau, Wormsgau, Elsenzgau, Kraichgau, Enzgau, Pfinzgau, Ufgau en de Nahegau. Otto was een trouwe vazal van Otto II en Otto III. In 978 kwam de positie van hertog van Karinthië en markgraaf van Verona beschikbaar omdat Hendrik III van Beieren deze ambten had verspeeld door deel te nemen aan een opstand tegen Otto II. Otto van Worms werd toen door Otto II tot hertog van Karinthië en markgraaf van Verona benoemd. In ruil daarvoor moest hij echter de meeste van zijn andere ambten, en een aantal persoonlijke bezittingen opgeven. Otto stichtte in deze periode een klooster in Pörtschach am Wörthersee, gewijd aan Sint-Lambertus. In 983 volgde echter een verzoening met Hendrik (mogelijk in verband met de koningskeuze van Otto III), en moest Otto van Worms zijn functies weer afstaan ten gunste van Hendrik. Otto werd ruimhartig gecompenseerd met bezittingen en functies in de omgeving van Worms, en mocht zich "hertog van Worms" noemen.

    In 987 stichtte Otto nog een klooster dat aan Sint-Lambertus was gewijd. Ook was hij voogd van de abdij van Hornbach (stad) en van de proosdij Wissembourg. Hij maakte misbruik van zijn macht als voogd, en de minderjarigheid van Otto III, door zich grote bezittingen van deze kloosters toe te eigenen. In 993 (een jaar voordat Otto III meerderjarig zou worden) liet hij de bezittingen die hij zo had verworven nog expliciet bevestigen door de regentes Adelheid. Otto vergrootte zijn bezit ook door ontginningen te bevorderen.
    In 995 werd Otto wederom tot markgraaf van Verona benoemd, als opvolger van de overleden Hendrik II van Beieren. Otto's zoon Bruno werd benoemd tot paus Gregorius V, kroonde Otto III als keizer en overleed binnen drie jaar na zijn benoeming - nog geen 30 jaar oud. Otto werd de belangrijkste adviseur en bestuurder van het rijk in Italië en trad regelmatig op als gevolmachtigde van de koning. Op 14 oktober 1001 was hij voorzitter van een keizerlijke hoorzitting in Pavia (stad).
    In 1002 werd Otto als kandidaat-koning voorgedragen door Hendrik IV van Beieren. Dit lijkt een politieke zet van Hendrik te zijn die zo eerst de tegenkandidaat Liudolf van Brauweiler de wind uit de zeilen kon nemen: Liudolf en Otto behoorden allebei tot de naaste verwanten van het keizerlijk huis (Hendrik stond een graad verder in de verwantschap) maar terwijl Otto een gerespecteerd en ervaren bestuurder en veldheer was, was Liudolf nog een kleuter. Aan de andere kant hadden Liudolf en zijn familie beduidend meer bezittingen dan Otto dus het was maar de vraag of hij een uitverkiezing had kunnen doorzetten. Toen Otto wezenlijke steun had verworven voor zijn kandidatuur, trad hij terug en droeg zijn kandidatuur over op Hendrik. In ruil daarvoor kreeg Otto het hertogdom Karinthië maar moest daarvoor wel zijn bezittingen in Worms ruilen tegen Bruchsal.
    In 1003 leidde Otto een veldtocht tegen markgraaf Arduin van Ivrea, maar moest zich zonder succes terugtrekken omdat Arduin de Alpenpassen tegen hem kon behouden. In 1004 nam hij deel aan de Italiaanse veldtocht van koning Hendrik en versloeg hij de Italiaanse troepen bij Primolano.
    Otto is begraven in Bruchsal.
    [wikipedia]

    Otto getrouwd Judith. Judith is geboren circa 955; is gestorven in 991. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Judith is geboren circa 955; is gestorven in 991.

    Aantekeningen:

    mogelijk dochter van Hendrik van Beieren en daardoor kleindochter van Arnulf I van Beieren

    Kinderen:
    1. 4. Hendrik van Spiers is geboren circa 970; is gestorven op 28 mrt 989-1000.

  3. 10.  Richard van Metz is geboren circa 950 (zoon van Gerard II van Metz); is gestorven in 986.

    Aantekeningen:

    voogd van de abdij van Remiremont

    Kinderen:
    1. 5. Adelheid van Elzas is geboren circa 975; is gestorven op 19 mei 1039-1046.

  4. 14.  Conrad I van Bourgondië (zoon van Rudolf II van Opper-Bourgondië en Bertha van Zwaben).

    Conrad getrouwd Mathilde van West-Francië. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 15.  Mathilde van West-Francië (dochter van Lodewijk IV van Overzee en Gerberga van Saksen).
    Kinderen:
    1. 7. Gerberga van Bourgondië


Generatie: 5

  1. 16.  Koenraad de Rode is geboren circa 922 (zoon van Werner en NN); is gestorven op 10 aug 955 in Augsburg,,Schleswig-Holstein,Deutschland.

    Aantekeningen:

    was een belangrijke hoveling van Otto I de Grote en hertog van Lotharingen. Zijn bijnaam werd hem gegeven omdat hij een opvallend rood gezicht had.

    Koenraad volgde in 941 zijn vader Werner op als graaf van de Nahegouw, Spiersgouw en de Wormsgouw. Ook werd hij dat jaar benoemd tot graaf van de Niddagau. Koenraad had persoonlijke bezittingen bij Waiblingen en Bad Dürkheim (stad). Direct al in 941 had Koenraad een vooraanstaande rol in het onderdrukken van de opstand van Hendrik I van Beieren. In 942 was hij een van de bemiddelaars van de vrede van Visé, waarbij het conflict tussen Otto en Lodewijk IV van Frankrijk werd beëindigd. Dat jaar werd hij ook benoemd tot graaf van Franken, als waarnemer voor de overleden hertog Everhard III van Franken. In 944 volgde zijn benoeming tot hertog van Lotharingen, en gaf hij zijn functie als graaf van Franken op.
    Hoewel Koenraad persoonlijk geen grote machtspositie in Lotharingen had, wist hij dit onrustige hertogdom toch redelijk onder controle te krijgen hoewel machtige edelen als Reinier III van Henegouwen weerspannig bleven. Hij schonk in 946 bezittingen aan de kerk in Speyer en trouwde in 947 met Liutgard van Saksen, dochter van Otto. Hij sloeg in deze periode eigen munten in Speyer, Bingen en Worms.
    In 951 volgde Koenraad Otto naar Italië en werd in 952 benoemd tot diens stadhouder in Pavia. In die functie onderhandelde hij een regeling met Berengarius II van Italië waardoor die koning van Italië kon blijven onder het oppergezag van Otto. Toen Otto vervolgens aanvullende voorwaarden aan Berengarius oplegde, was Koenraad diep beledigd over de inbreuk die Otto op zijn bevoegdheden had gemaakt. Dit was voor Koenraad reden om in 953 de opstand van Liudolf van Zwaben, de broer van zijn vrouw te steunen. De opstand verliep niet gunstig en Liudolf zocht steun bij de Hongaren. De Hongaren waren echter geen reguliere bondgenoten maar maakten gebruik van de staat van burgeroorlog door op grote schaal te gaan plunderen. Voor veel van de opstandelingen was dit een reden om zich met Otto te verzoenen. Ook Koenraad koos in 954 weer de kant van Otto. Hij moest zijn functie als hertog opgeven maar kon al zijn graafschappen en persoonlijke bezittingen behouden.
    Nog in 954 leidde Koenraad een veldtocht tegen de Slavische stammen die de opstand hadden gesteund en in 955 was hij aanvoerder van het contigent uit Franken tijdens de slag op het Lechveld. Volgens de kronieken van Corvey heeft Koenraad in een rustig moment van de slag zijn wapenrusting losgemaakt om wat koelte te krijgen (het was hoogzomer) waarna hij prompt door een pijl in de keel werd geraakt en stierf. Omdat Koenraad sneuvelde op de dag van de heilige Laurentius van Rome, zijn in de omgeving van Speyer in zijn nagedachtenis een groot aantal kerken aan Laurentius gewijd. Koenraad is begraven in de dom van Worms.
    [wikipedia]

    Koenraad getrouwd Liutgard van Saksen. Liutgard (dochter van Otto de Grote en Editha van Wessex) is geboren in 931 in Magdeburg,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 18 nov 953. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 17.  Liutgard van Saksen is geboren in 931 in Magdeburg,,Sachsen-Anhalt,Deutschland (dochter van Otto de Grote en Editha van Wessex); is gestorven op 18 nov 953.

    Aantekeningen:

    Otto I zijn keizerstroon werd niet doorgeven aan Liutgardes broer, Liudolf van Zwaben, maar ging in plaats daarvan naar de oudste zoon uit het tweede huwelijk van Otto I met Adelheid van Italië, Otto II en daarna naar diens zoon Otto III. Otto III werd opgevolgd door Hendrik II, een kleinzoon van een van Otto I's broers. Na de dood van Hendrik II werd een achterkleinzoon van Liutgard, Koenraad II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Deze Koenraad II was de stichter van de Salische dynastie, die honderd jaar aan de macht zou blijven.
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 8. Otto I van Karinthië is geboren circa 948; is gestorven op 4 nov 1004.

  3. 20.  Gerard II van Metz is geboren circa 915 (zoon van Godfried van Gulik en Ermentrudis); is gestorven na 963.
    Kinderen:
    1. 10. Richard van Metz is geboren circa 950; is gestorven in 986.

  4. 28.  Rudolf II van Opper-Bourgondië (zoon van Rudolf I van Bourgondië en Willa van Provence).

    Rudolf getrouwd Bertha van Zwaben. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 29.  Bertha van Zwaben (dochter van Burchard II van Zwaben en Regelinda).
    Kinderen:
    1. Adelheid van Italië
    2. 14. Conrad I van Bourgondië

  6. 30.  Lodewijk IV van Overzee is geboren tussen 10 sep 920 en 10 sep 921 (zoon van Karel III 'de eenvoudige' van West-Francië en Eadgyfu van Engeland); is gestorven op 10 sep 954 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Lodewijk IV Transmarinus
    • Naam: Lodewijk IV d'outremer

    Aantekeningen:

    na de nederlaag van zijn vader in 923 door zijn moeder naar Engeland in veiligheid gebracht; wordt na de dood van koning Rudolf van Bourgondië door de groten o.l.v. Hugo de Grote, graaf van Parijs, teruggeroepen (vandaar later bijgenaamd 'van Overzee' 'Transmarinus', 'd'outremer') en gekroond tot koning van West-Francië Laon 19.6.936; moet Hugo de Grote echter naar Parijs volgen en verheffen tot 'dux Francorum' 25.7.936 die daarmee een soort hofmeierspositie verwerft; ontsnapt aan diens hof 937 waarna enkele jaren van interne strijd volgen; tracht aanvankelijk ook Lotharingen te herwinnen, maar sluit dan in nov. 942 met Otto I (Duits koning 936/973; keizer sinds 962) een verdrag te Visé aan de Maas, waarbij hij van Lotharingen en een deel van Bourgondië afziet; wordt in de voortgaande strijd met Hugo de Grote gevangen genomen door Vikingen te Rouen 13.7.945 en uitgeleverd aan Hugo de Grote, uit welke gevangenschap hij onder militaire druk van Otto I wordt bevrijd 1.7.946; vestigt zich dan niet meer in de gebruikelijke Karolingische residentie Laon, maar trekt zich terug in de palts te Compiègne totdat een definitieve vrede met Hugo tot stand komt 950; overl. aan de gevolgen van een val van zijn paard Reims 10.9.954

    Lodewijk getrouwd Gerberga van Saksen in 939. Gerberga (dochter van Hendrik de Vogelaar en Mathildis van Ringelheim) is geboren in in Nordhausen; is gestorven op 5 mei 984 in Reims,,Champagne-Ardenne,France. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 31.  Gerberga van Saksen is geboren in in Nordhausen (dochter van Hendrik de Vogelaar en Mathildis van Ringelheim); is gestorven op 5 mei 984 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.

    Aantekeningen:

    doet als weduwe van haar eerste gemaal (Giselbert van Lotharingen') schenkingen aan het klooster Echternach 939; als gemalin van haar tweede echtgenoot gezalfd tot koningin der Franken Reims einde 939; speelt herhaaldelijk een actieve rol tijdens diens regering (zij wordt belast met de verdediging van Laon in 941 en die van Reims in 946; zij vergezelt hem op veldtochten naar Aquitanië in 944 en Bourgondië in 949); roept de gewapende hulp van haar broer Otto I in om de vrijlating van Lodewijk uit diens gevangenschap 945/946 te bewerken; verkrijgt van hem de abdij Notre-Dame de Laon 95 1; kan na zijn dood de verheffing van hun dan pas 13-jarige zoon Lotharius tot Westfrankisch koning (Reims 12.11.954) slechts bereiken met toestemming van Hugo de Grote die hij dan (evenals eerstijds zijn vader) naar Parijs moet volgen en die hij dan ook nog tot hertog van Aquitanië en van Bourgondië moet aanstellen; ondervindt in haar moeilijke positie als formeel regentes o.a. steun van haar schoonzoon Ragenold van Roucy; gaat na de dood van Hugo de Grote (16.6.956), die dan zijnerzijds nog slechts minderjarige zoons nalaat, samen met diens weduwe (haar zuster Hedwig) en in nauw overleg met hun broers Bruno (aartsbisschop van Keulen en hertog van Lotharingen) en Otto I, zowel de Karolingische als de Robertijnse belangen in West-Francië besturen; abdis van Notre-Dame de Soissons 959

    Kinderen:
    1. Karel hertog van Neder-Lotharingen is geboren in 953 in Laon,,Picardie,France; is gestorven na 991 in Orléans,,Centre,France.
    2. 15. Mathilde van West-Francië


Generatie: 6

  1. 32.  Werner

    Werner getrouwd NN. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 33.  NN (dochter van Koenraad I van Franken).
    Kinderen:
    1. 16. Koenraad de Rode is geboren circa 922; is gestorven op 10 aug 955 in Augsburg,,Schleswig-Holstein,Deutschland.

  3. 34.  Otto de Grote is geboren op 23 nov 912 in Wallhausen,,Sachsen-Anhalt,Deutschland (zoon van Hendrik de Vogelaar en Mathildis van Ringelheim); is gestorven op 7 mei 973 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.

    Aantekeningen:

    as Hertog van Saksen, Koning van Duitsland, Koning van Italië, en "de eerste van de Duitse vorsten die keizer van Italië werd genoemd" volgens Arnulf van Milaan.[1] Nadat Karel de Grote in 800 tot keizer werd gekroond, werd zijn rijk in de 9e eeuw onder zijn kleinzonen verdeeld en was de keizerlijke titel, na de moord op Berengarius I van Friuli in 924, bijna veertig jaar vacant, voordat Otto de Grote op 2 februari 962 tot keizer werd gekroond van wat later het Heilige Roomse Rijk zou worden genoemd.
    In 929 trad Otto in het huwelijk met de Engelse prinses Editha van Wessex, de halfzuster van de Angelsaksische koning Aethelstan. Bij deze gelegenheid schonk hij haar Maagdenburg als morgengave (bruidsschat). In 936 volgde Otto zijn vader op als koning van de Duitsers en hertog van Saksen.
    Hij regelde dat zijn kroning gehouden werd in Aken, de voormalige hoofdstad van Karel de Grote. Daar werd hij op 7 augustus van dat jaar door aartsbisschop Hildebert van Mainz, de primaat van de Duitse kerk, tot koning gekroond in de Aula Regia van het Akener koningspalts. Volgens de Saksische historicus Widukind van Corvey werd hij op zijn kroningsbanket bediend door de vier andere hertogen van het rijk: de hertogen van Franken, Zwaben, Beieren en Lotharingen. Arnulf I van Beieren trad op als maarschalk (of opperstalmeester), Herman I van Zwaben als hoofdschenker, Everhard III van Franken als logistiek hoofd van de huishouding (of seneschalk), en Giselbert II van Maasgouw als kamerheer
    [wikipedia]

    Otto getrouwd Editha van Wessex. Editha (dochter van Eduard de Oudere en Aelfflaed) is geboren circa 910; is gestorven op 21 jan 946. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 35.  Editha van Wessex is geboren circa 910 (dochter van Eduard de Oudere en Aelfflaed); is gestorven op 21 jan 946.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Eadgyth

    Aantekeningen:

    was een dochter van Eduard de Oudere en van Ælfflæd. Haar halfbroer koning Athelstan van Engeland zond haar en haar zuster Aelgifu naar Duitsland zodat Otto I een van hen als bruid kon kiezen - en voor de ander een passende echtgenoot zou vinden. Otto koos Edith en huwde haar in 929. Hij schonk haar Maagdenburg als morgengave (bruidsschat). Edith en Otto stichtten het Mauritiusklooster in Maagdenburg dat later de dom van die stad zou worden. Edith begunstigde ook andere kerken en kloosters. Otto zou veel van haar hebben gehouden en zeer hebben getreurd na haar overlijden. Edith werd begraven in de dom van Magdeburg.
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 17. Liutgard van Saksen is geboren in 931 in Magdeburg,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 18 nov 953.

  5. 40.  Godfried van Gulik is geboren circa 905 (zoon van Gerard van de Metzgau en Oda van Saksen); is gestorven op 26 mrt 949.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Godfried van Lotharingen

    Aantekeningen:

    In een onbekende periode was Godfried een tijd lang als paltsgraaf de vertegenwoordiger van de hertog van Lotharingen. Het ambt werd van 911-915 door Reinier I van Henegouwen (als markgraaf) en aansluitend door Wigerik uitgeoefend. Aangezien Wigerik voor 922 is overleden en Karel III in 923 is afgezet, blijft er slechts een kort tijdsvenster over, waarin Gottfried (ondanks zijn jeugd) als plaatsvervanger van zijn schoonvader in Lotharingen als paltsgraaf kan hebben gefunctioneerd.
    Aangezien Gotfried gelijktijdig echter nauw verwant was met Hendrik de Vogelaar en Otto I de Grote en tevens een broer was van Otto I's belangrijke adviseur en latere kanselier Wigfried, is het ook mogelijk dat hij deze positie na 923 ondanks zijn betrekking met de afgezette Karel III, wist te behouden. Het feit dat zijn zoon Godfried I van Neder-Lotharingen in 959 zelf hertog van Neder-Lotharingen werd, in eerste instantie nog als plaatsvervanger van aartsbisschop Bruno van Keulen, de broer van Otto I de Grote en de opvolger van Wigfried in beide posten, spreekt er voor dat relaties met de Saksische dynastie belangrijker waren dan relaties met de West-Franken.
    [wikipedia]

    Godfried getrouwd Ermentrudis. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 41.  Ermentrudis

    Aantekeningen:

    mogelijk de oudste dochter van koning Karel de Eenvoudige, die tevens koning van Lotharingen was, maar in dat gebied in 923 werd afgezet.

    Kinderen:
    1. 20. Gerard II van Metz is geboren circa 915; is gestorven na 963.
    2. Gerbera van Gullik

  7. 56.  Rudolf I van Bourgondië is geboren circa 855 (zoon van Koenraad II van Auxerre en Waldrada); is gestorven op 25 okt 912.

    Aantekeningen:

    Door de erfenis van zijn vader, Koenraad II van Auxerre, was Rudolf graaf van Bourgondië en Auxerre, en lekenabt van Saint-Maurice. Daarmee was hij de machtigste man van Opper-Bourgondië (West-Zwitserland en Franche-Comté). Nadat Karel de Dikke was afgezet, verkoos de adel van Opper-Bourgondië Rudolf in 888 tot koning. Rudolf probeerde in de onduidelijke politieke situatie om opnieuw een onafhankelijk koninkrijk Lotharingen tot stand te brengen, zoals dat tot 869 had bestaan onder Lotharius II. Hij bezette grote delen van de Elzas en Lotharingen, en liet zich in juni 888 tot koning van Lotharingen kronen in Toul. Hij stootte daarbij evenwel op Arnulf van Karinthië en diende in oktober 888 op de rijksdag van Regensburg, Lotharingen op te geven in ruil voor zijn erkenning als koning van Bourgondië.
    Rudolf stelde bisschop Theoderic van Besançon aan als zijn kanselier en sloot een bondgenootschap met Guido van Spoleto, een tegenstander van Arnulf in Italië. In 894 wisten ze samen nog te voorkomen dat Arnulf tot keizer zou worden gekroond. Daarop hield Arnulf een expeditie tegen Rudolf maar die liet het niet op een oorlog aankomen maar trok zich met zijn leger terug in de bergen. Ook een poging van Arnulfs zoon Zwentibold (koning van Lotharingen) om Rudolf te onderwerpen was zonder succes. Na de dood van Lodewijk IV het Kind maakte Rudolf weer gebruik van de politieke onzekerheid en veroverde Besançon en Basel.
    [wikipedia]

    Rudolf getrouwd Willa van Provence. Willa (dochter van Bosso van Provence) is geboren circa 865; is gestorven in 924. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 57.  Willa van Provence is geboren circa 865 (dochter van Bosso van Provence); is gestorven in 924.
    Kinderen:
    1. 28. Rudolf II van Opper-Bourgondië
    2. Willa van Bourgondië is gestorven na 936.

  9. 58.  Burchard II van Zwaben (zoon van Burchard I van Zwaben en Liutgard van Saksen).

    Burchard getrouwd Regelinda. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  10. 59.  Regelinda
    Kinderen:
    1. 29. Bertha van Zwaben

  11. 60.  Karel III 'de eenvoudige' van West-Francië (zoon van Lodewijk II 'de Stamelaar' van West-Francië en Adelheid).

    Karel getrouwd Eadgyfu van Engeland. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  12. 61.  Eadgyfu van Engeland
    Kinderen:
    1. 30. Lodewijk IV van Overzee is geboren tussen 10 sep 920 en 10 sep 921; is gestorven op 10 sep 954 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.

  13. 62.  Hendrik de Vogelaar is geboren circa 876 (zoon van Otto I de Illustere van Saksen en Hedwig van Babenberg); is gestorven op 2 jul 936 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.

    Hendrik getrouwd Mathildis van Ringelheim. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  14. 63.  Mathildis van Ringelheim (dochter van Diederik van Ringelheim en Reginhilde van Ringelheim).
    Kinderen:
    1. Otto de Grote is geboren op 23 nov 912 in Wallhausen,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 7 mei 973 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.
    2. 31. Gerberga van Saksen is geboren in in Nordhausen; is gestorven op 5 mei 984 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.
    3. Hedwig van Saksen


Generatie: 7

  1. 66.  Koenraad I van Franken is geboren circa 881 (zoon van Koenraad van Fritzlar en Glismut van Karinthië); is gestorven op 23 dec 918 in Weilberg.

    Aantekeningen:

    Hertog van Frankenland en koning van Oost-Francië (later het Heilige Roomse Rijk) van 911 tot 918.
    Toen Lodewijk IV het Kind stierf in 911 en men geen aanvaardbare Karolingische opvolger kon vinden werd Koenraad op aanraden van Hatto I, aartsbisschop van Mainz gekozen als koning te Forchheim op 10 november 911. Het is niet duidelijk of Koenraad gesteund werd door alle edellieden ten oosten van de Rijn, of enkel door de Franken en de Saksen. De edellieden van Lotharingen verkozen echter de West-Frankische Karolinger Karel III de Simpele. In 913 huwde Koenraad met Cunigonde van de Alaholfing familie van Zwaben en weduwe van Luitpold van Karinthië.
    Zijn bewind werd gekenmerkt door de hevige strijd om de oude Karolingische koninklijke tradities in stand te houden tegen de toenemende macht van de hertogen van Saksen, Beieren en Zwaben. Zijn militaire campagnes waren een mislukking en hij was niet in staat het koningschap in zijn familie te houden.
    Hij overleed na een veldslag tegen de Magyaren op 23 december 918. Hij had beseft dat slechts de hertog van Saksen voldoende macht had om hem op te volgen en verzocht op zijn sterfbed zijn broer, Everhard III van Franken, om de scepter, kroon en andere rijksinsigniën over te brengen. Hendrik I de Vogelaar was daarmee de eerste die volgens het principe van designatio, geschiktheid, aangewezen werd.
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 33. NN

  2. 62.  Hendrik de Vogelaar is geboren circa 876 (zoon van Otto I de Illustere van Saksen en Hedwig van Babenberg); is gestorven op 2 jul 936 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.

    Hendrik getrouwd Mathildis van Ringelheim. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 63.  Mathildis van Ringelheim (dochter van Diederik van Ringelheim en Reginhilde van Ringelheim).
    Kinderen:
    1. 34. Otto de Grote is geboren op 23 nov 912 in Wallhausen,,Sachsen-Anhalt,Deutschland; is gestorven op 7 mei 973 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.
    2. Gerberga van Saksen is geboren in in Nordhausen; is gestorven op 5 mei 984 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.
    3. Hedwig van Saksen

  4. 70.  Eduard de Oudere is geboren tussen 874 en 877 in Wantage,,Berkshire,England (zoon van Alfred de Grote en Ealhswitth van de Gaini); is gestorven op 17 jul 924 in Farndon.

    Aantekeningen:

    Al zijn oorkonden, op twee na, gaven zijn titel weer als "koning van de Angelsaksen" (Anglorum Saxonum rex). Hij was de tweede koning van de Angelsaksen omdat deze titel gecreëerd werd door Alfred. Op de munten van Eduard staat "EADVVEARD REX". De kroniekschrijvers schreven dat heel Engeland "Eduard accepteerde als koning" in 920. Maar het feit dat York zijn eigen munten bleef maken doet vermoeden dat de autoriteit van Eduard niet werd geaccepteerd in het door de Vikingen geregeerde Northumbria. Eduards eponiem "de Oudere" werd voor het eerst gebruikt door Wulfstan in zijn werk Life of St Æthelwold (tiende eeuw) om hem te onderscheiden van de latere koning Eduard de Martelaar.
    [wikipedia]

    Eduard getrouwd Aelfflaed. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 71.  Aelfflaed
    Kinderen:
    1. 35. Editha van Wessex is geboren circa 910; is gestorven op 21 jan 946.

  6. 80.  Gerard van de Metzgau is geboren circa 875 (zoon van Adelhard van Metz); is gestorven op 22 jun 910.

    Aantekeningen:

    Gerard kwam in 897 in conflict met koning Zwentibold van Lotharingen. Die ontnam hem eerst zijn positie maar Gerard en Zwentibold verzoenden zich weer. Het conflict was echter niet opgelost en Gerard en zijn broer Matfried (graaf van de Eiffel) namen de leiding op zich van een opstand, en versloegen en doodden Zwentibold in 900 in een veldslag bij Susteren. Gerard trouwde direct met Zwentibolds weduwe Oda (ca. 880 - na 952), een dochter van Otto I van Saksen, maar het lukte Gerard en Matfried niet om hun gezag over Lotharingen te vestigen. In 903 werd Gebhard van Franconië tot hertog van Lotharingen benoemd. Gerard was in 906 in conflict met een graaf Koenraad, vermoedelijk Koenraad I van Franken (een neef van Gebhard) die door Koenraad de Oudere (een broer van Gebhard) met een leger was gezonden om Gebhard te ondersteunen. Gerard sneuvelde in 910 in gevecht met een Beiers leger.
    Gerard was zoon van Adelhard van Metz (ca. 850 - 2 januari 890), graaf van Metz en lekenabt van Echternach, die zoon was van Adalhard de Seneschalk, en van een dochter van Matfried van de Eifelgouw (ca. 820 - na 18 september 882). Matfried wordt in 843 al genoemd als graaf van de Eifelgouw en in 877 staat hij op een lijst van edelen die de koning van West-Francië zullen bijstaan als die de Maas zou oversteken.
    [wikipedia]

    Gerard getrouwd Oda van Saksen in 900. Oda (dochter van Otto I de Illustere van Saksen en Hedwig van Babenberg) is geboren circa 884; is gestorven op 2 jul 952. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 81.  Oda van Saksen is geboren circa 884 (dochter van Otto I de Illustere van Saksen en Hedwig van Babenberg); is gestorven op 2 jul 952.
    Kinderen:
    1. Uda van Metz is geboren circa 910; is gestorven op 10 apr 963.
    2. 40. Godfried van Gulik is geboren circa 905; is gestorven op 26 mrt 949.

  8. 112.  Koenraad II van Auxerre is geboren circa 835 (zoon van Koenraad I van Auxerre en Adelheid van Tours); is gestorven in 876.

    Aantekeningen:

    Koenraad was zoon van graaf Koenraad I van Auxerre en Adelheid, dochter van Hugo van Tours en Ava van Morvois. Samen met zijn vader had hij in 859 de kant van Karel de Kale gekozen in zijn conflict met Lodewijk de Duitser. Hierdoor verloor hij zijn bezittingen in Schwaben en Beieren. Ze werden door Karel voor hun verliezen gecompenseerd, Koenraad werd in 863 graaf van Auxerre. Korte tijd later viel hij echter in ongenade bij Karel en zocht zijn toevlucht bij Lotharius II. Die gaf hem de opdracht om de opstandige hertog Hugbert te verslaan, wat Lotharius zelf al meer dan vijf jaar niet was gelukt. Koenraad versloeg Hugbert in 866 bij Orbe en kreeg zijn titels: hertog van het gebied tussen de Jura en de Alpen, lekenabt van Saint-Maurice.
    [wikipedia]

    Koenraad getrouwd Waldrada. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  9. 113.  Waldrada
    Kinderen:
    1. 56. Rudolf I van Bourgondië is geboren circa 855; is gestorven op 25 okt 912.

  10. 114.  Bosso van Provence is geboren in 844 (zoon van Bivinus van Metz en Richardis); is gestorven op 10 jan 887 in Vienne.

    Aantekeningen:

    Boso werd door het huwelijk van zijn zuster Richildis met Karel de Kale een belangrijke hoveling. In 870 werd hij graaf van Troyes, Lyon en Vienne, en lekenabt van de abdij van Sint-Mauritius. In 872 werd hij benoemd tot graaf van Berry en tot kamerheer van Lodewijk de Stamelaar, die onder zijn vader koning van Aquitanië was. Boso werd een belangrijke raadgever en bestuurder onder Lodewijk. In 876 volgde hij Karel de Kale naar Italië, waar die tot koning werd gekozen en tot keizer werd gekroond. In Pavia werd Boso tot aartsminister en stadhouder van Italië, en tot hertog van de Provence benoemd. Boso nam Ermengarde, dochter van de overleden koning Lodewijk II van Italië, en haar moeder Engelberga van Parma, gevangen. Al snel kwamen Boso, Ermengarde en Engelberga tot zaken en Boso trouwde met Ermengarde. In 877 werd Boso benoemd tot graaf van Mâcon en Chalon-sur-Saône, hij verzette zich tegen een tweede veldtocht van Karel in Italië. Na het overlijden van Karel behoort Boso tot de edelen die bij Lodewijk de Stamelaar de bevestiging van diens toezeggingen afdwingen.

    In 878 vergezelde Boso paus Johannes VIII naar Troyes om steun tegen de Saracenen en de Italiaanse edelen te vragen. Boso werd met een klein leger naar Pavia gestuurd en de paus adopteerde Boso als zoon. Samen wilden ze Boso tot koning van Italië laten uitroepen maar de Italiaanse bisschoppen en edelen verzetten zich hiertegen en Boso keerde terug naar huis. In 879 werd Boso nog benoemd tot graaf van Autun.
    Na het overlijden van Lodewijk de Stamelaar in 879, werd zijn koninkrijk gedeeld tussen zijn twee oudste zoons. Boso was een tegenstander van deze deling. Toen dat jaar ook nog een inval door de Oost-Franken plaatsvond, maakte Boso gebruik van de verwarring en riep zich uit tot een zelfstandige koning in ongeveer het gebied tussen de Rhône, de Alpen en de Middellandse Zee. Dit was het gebied waar hij al een groot aantal functies en bezittingen had. Hij maakte Arles tot zijn hoofdstad. Zijn vrouw en zijn schoonmoeder zouden zijn ambitie nog hebben versterkt. De paus was daarentegen teleurgesteld dat Boso's ambitie bij de Alpen ophield en daardoor geen nuttige bondgenoot meer voor hem was. Ter gelegenheid van zijn kroning stichtte hij de abdij van Charlieu. In hoog tempo creëerde hij een regering en een feodale organisatie.
    Boso's koningschap werd niet door de andere koningen van de Frankische koninkrijken geaccepteerd. Hij was namelijk de eerste koning die niet van Karel de Grote afstamde (zijn vrouw wel) en zijn koningschap was daardoor een onacceptabel precedent omdat het inbreuk maakte op hun exclusieve rechten op de koningstitels. Ze sloten een bondgenootschap tegen Boso en belegerden in 880 Vienne. Boso liet de verdediging van de stad over aan zijn vrouw en trok zich zelf met een leger terug in de bergen. Door onderlinge conflicten werd het beleg na enige tijd opgeheven. Vienne werd opnieuw belegerd door Karloman van Frankrijk die echter in 882 weg trok na het nieuws van het overlijden van zijn broer Lodewijk III van Frankrijk. Hetzelfde jaar werd Vienne echter veroverd door Karel III de Dikke. Ermengarde en haar kinderen werden gevangengenomen en door Boso's broer Richard I van Bourgondië in Autun opgesloten. In 884 werd Karel de Dikke koning van alle Frankische koninkrijken. In ruil voor een huldiging door Boso en de opgave van Wallis, Aosta en Savoije erkende Karel zijn koningstitel en sloot vrede.
    De laatste jaren van zijn leven verliepen rustig. Boso werd begraven in de kathedraal van Vienne.
    [wikipedia]

    Kinderen:
    1. 57. Willa van Provence is geboren circa 865; is gestorven in 924.

  11. 116.  Burchard I van Zwaben (zoon van Adalbert II de Doorluchtige van Thurgau).

    Burchard getrouwd Liutgard van Saksen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  12. 117.  Liutgard van Saksen (dochter van Liodulf van Saksen en Oda van Billung).
    Kinderen:
    1. 58. Burchard II van Zwaben

  13. 120.  Lodewijk II 'de Stamelaar' van West-Francië (zoon van Karel II 'de Kale' en Ermentrudis).

    Lodewijk getrouwd Adelheid. Adelheid en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  14. 121.  Adelheid en is gestorven.
    Kinderen:
    1. 60. Karel III 'de eenvoudige' van West-Francië
    2. Ermentrudis

  15. 124.  Otto I de Illustere van Saksen is geboren circa 850 (zoon van Liodulf van Saksen en Oda van Billung); is gestorven op 30 nov 912.

    Aantekeningen:

    Otto was een zoon van Liudolf van Saksen en van Oda van Billung. In 877 was hij graaf van de Thüringgau. In 880 volgde hij zijn broer Bruno op, die was gesneuveld tegen de Denen, als hertog van Saksen. Daarmee was hij de eerste die Saksen als erfopvolger bestuurde. Hij had uitstekende relaties met de verschillende koningen en verkreeg zo steeds grotere bevoegdheden en regeerde uiteindelijk praktisch als een zelfstandig vorst in Saksen. Hij was Arnulf van Karinthië zeer behulpzaam bij diens Italiaanse krijgstochten en werd volgens sommige bronnen in dat jaar tot stadhouder van Milaan benoemd. Otto werd ook de opvoeder van Arnulfs zoon Lodewijk IV.
    In 897 verwierf Otto nog het graafschap Eichsfeld. In 898 woonde hij de landdag van koning Zwentibold bij in Aken. En het jaar daarna steunde hij de mislukte oorlog van koning Arnulf tegen de Slaven. Daarna onderwierp hij op eigen kracht de aangrenzende Slavische stammen en legde hun een schatting op, en sloeg aanvallen van de Hongaren af. De invallen van de Hongaren leidden ertoe dat steeds meer Saksische en Thüringse edelen zich onder zijn bescherming stelden. In 908 werd Otto voogd van Hersfeld. In dat zelfde jaar nam hij ook de eigendommen van de overleden markgraaf Burkhart van Thüringen in bezit, zonder daarover zelfs maar met het hof van de koning te overleggen.
    Nadat Lodewijk IV in 911 zonder erfgenaam overleed, werd aan Otto de koningskroon aangeboden maar hij weigerde wegens zijn leeftijd. In plaats daarvan steunde hij de kandidatuur van Koenraad I van Franken.
    Otto is begraven in de kloosterkerk van Gandersheim.
    [wikipedia]

    Otto getrouwd Hedwig van Babenberg. Hedwig (dochter van Hendrik van Babenberg en Ingeltrude van Friuli) is geboren circa 856; is gestorven op 24 dec 903. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  16. 125.  Hedwig van Babenberg is geboren circa 856 (dochter van Hendrik van Babenberg en Ingeltrude van Friuli); is gestorven op 24 dec 903.
    Kinderen:
    1. Hadwig en is gestorven.
    2. 62. Hendrik de Vogelaar is geboren circa 876; is gestorven op 2 jul 936 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.
    3. Oda van Saksen is geboren circa 884; is gestorven op 2 jul 952.

  17. 126.  Diederik van Ringelheim

    Diederik getrouwd Reginhilde van Ringelheim. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  18. 127.  Reginhilde van Ringelheim
    Kinderen:
    1. 63. Mathildis van Ringelheim


Generatie: 8

  1. 132.  Koenraad van Fritzlar

    Koenraad getrouwd Glismut van Karinthië. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 133.  Glismut van Karinthië
    Kinderen:
    1. 66. Koenraad I van Franken is geboren circa 881; is gestorven op 23 dec 918 in Weilberg.

  3. 124.  Otto I de Illustere van Saksen is geboren circa 850 (zoon van Liodulf van Saksen en Oda van Billung); is gestorven op 30 nov 912.

    Aantekeningen:

    Otto was een zoon van Liudolf van Saksen en van Oda van Billung. In 877 was hij graaf van de Thüringgau. In 880 volgde hij zijn broer Bruno op, die was gesneuveld tegen de Denen, als hertog van Saksen. Daarmee was hij de eerste die Saksen als erfopvolger bestuurde. Hij had uitstekende relaties met de verschillende koningen en verkreeg zo steeds grotere bevoegdheden en regeerde uiteindelijk praktisch als een zelfstandig vorst in Saksen. Hij was Arnulf van Karinthië zeer behulpzaam bij diens Italiaanse krijgstochten en werd volgens sommige bronnen in dat jaar tot stadhouder van Milaan benoemd. Otto werd ook de opvoeder van Arnulfs zoon Lodewijk IV.
    In 897 verwierf Otto nog het graafschap Eichsfeld. In 898 woonde hij de landdag van koning Zwentibold bij in Aken. En het jaar daarna steunde hij de mislukte oorlog van koning Arnulf tegen de Slaven. Daarna onderwierp hij op eigen kracht de aangrenzende Slavische stammen en legde hun een schatting op, en sloeg aanvallen van de Hongaren af. De invallen van de Hongaren leidden ertoe dat steeds meer Saksische en Thüringse edelen zich onder zijn bescherming stelden. In 908 werd Otto voogd van Hersfeld. In dat zelfde jaar nam hij ook de eigendommen van de overleden markgraaf Burkhart van Thüringen in bezit, zonder daarover zelfs maar met het hof van de koning te overleggen.
    Nadat Lodewijk IV in 911 zonder erfgenaam overleed, werd aan Otto de koningskroon aangeboden maar hij weigerde wegens zijn leeftijd. In plaats daarvan steunde hij de kandidatuur van Koenraad I van Franken.
    Otto is begraven in de kloosterkerk van Gandersheim.
    [wikipedia]

    Otto getrouwd Hedwig van Babenberg. Hedwig (dochter van Hendrik van Babenberg en Ingeltrude van Friuli) is geboren circa 856; is gestorven op 24 dec 903. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 125.  Hedwig van Babenberg is geboren circa 856 (dochter van Hendrik van Babenberg en Ingeltrude van Friuli); is gestorven op 24 dec 903.
    Kinderen:
    1. Hadwig en is gestorven.
    2. 62. Hendrik de Vogelaar is geboren circa 876; is gestorven op 2 jul 936 in Memleben,,Sachsen-Anhalt,Deutschland.
    3. 81. Oda van Saksen is geboren circa 884; is gestorven op 2 jul 952.

  5. 126.  Diederik van Ringelheim

    Diederik getrouwd Reginhilde van Ringelheim. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 127.  Reginhilde van Ringelheim
    Kinderen:
    1. 63. Mathildis van Ringelheim

  7. 140.  Alfred de Grote is geboren in 848-849 (zoon van Ethelwulf); is gestorven op 26 okt 899 in Winchester,,Hampshire,England.

    Aantekeningen:

    Alfred staat bekend voor zijn verdediging van de Angelsaksische koninkrijken van Zuid-Engeland tegen de Denen. Zo werd hij de enige Engelse vorst die nog steeds het epitheton "de Grote" wordt toegekend. Alfred was de eerste koning van Wessex die zichzelf de "koning van de Angelsaksen" noemde. Details van zijn leven worden beschreven in een werk van de 10e eeuwse Welshe geleerde en bisschop Asser. Alfred was een geleerde man die onderwijs aanmoedigde en die het rechtssysteem en de militaire structuur van zijn koninkrijk verbeterde. Hij wordt beschouwd als een heilige door sommige katholieken, maar werd nooit officieel heilig verklaard. De Anglicaanse Gemeenschap vereert hem als een christelijke held, met een feestdag op 26 oktober, en hij kan vaak gevonden worden in gebrandschilderd glas in parochiekerken van de Anglicaanse Kerk.
    [wikipedia]

    Alfred getrouwd Ealhswitth van de Gaini. Ealhswitth (dochter van Aethelred Mucil en Eadburga) is gestorven circa 5 dec 905 in Winchester,,Hampshire,England. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 141.  Ealhswitth van de Gaini (dochter van Aethelred Mucil en Eadburga); is gestorven circa 5 dec 905 in Winchester,,Hampshire,England.

    Aantekeningen:

    Ealhswith stichtte de Maria-abdij in Winchester en werd daar na de dood van haar man non. Zij is daar begraven en later herbegraven in de kathedraal van Winchester

    Kinderen:
    1. 70. Eduard de Oudere is geboren tussen 874 en 877 in Wantage,,Berkshire,England; is gestorven op 17 jul 924 in Farndon.
    2. Aelfryth van Wessex is geboren in 868 in Wessex; is gestorven op 7 jun 929.

  9. 160.  Adelhard van Metz is geboren circa 850 (zoon van Adalhard de Seneschalk); is gestorven op 2 jan 890.
    Kinderen:
    1. 80. Gerard van de Metzgau is geboren circa 875; is gestorven op 22 jun 910.

  10. 224.  Koenraad I van Auxerre is geboren in 800 (zoon van Welf van Altdorf en Eigilwich); is gestorven op 16 feb 863.

    Aantekeningen:

    Koenraad was een belangrijke vertrouweling van Lodewijk de Vrome. Oorspronkelijk was hij graaf van de Argengau. Hij verwierf grote bezittingen in Schwaben. In 830 was hij ook hertog van Alemannië en voogd van de Abdij van Sankt Gallen, en werd in dat jaar (als aanhanger van de keizer) gedwongen om in het klooster te treden tijdens de eerste opstand tegen Lodewijk de Vrome. In 833-834 deelde hij de gevangenschap van de keizer Lodewijk. In 839 wordt hij vermeld als graaf van de Argengau, Alpgau, Rheingau, Eritgau en Zürichgau. Hij was ook lekenabt van de Abdij van Sint-Germanus van Auxerre.
    In 842 was Koenraad namens Karel de Kale en Lodewijk de Duitser een van de drie onderhandelaars in de onderhandelingen voor het verdrag van Verdun. In 844 werd hij ook graaf van de Linzgau. Daarmee bestuurde hij vrijwel het gehele gebied rondom het Bodenmeer. In 849 werd hij graaf van Parijs (onder Karel de Kale dus), Koenraad bleef echter een belangrijke adviseur van Lodewijk de Duitser. Toen Karel en Lodewijk in 859 echter met elkaar in conflict kwamen, moest Koenraad een keuze maken en koos het kamp van Karel. Hij verloor zijn bezittingen in Alemannië en Beieren maar kreeg van Karel het graafschap Auxerre. Dit vormde later de basis voor de Bourgondische bezittingen van de Welfen.
    [wikipedia]

    Koenraad getrouwd Adelheid van Tours. Adelheid (dochter van Hugo van Tours en Ava van Morvois) is geboren circa 820; is gestorven in 866. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  11. 225.  Adelheid van Tours is geboren circa 820 (dochter van Hugo van Tours en Ava van Morvois); is gestorven in 866.
    Kinderen:
    1. Judith van Bourgondië
    2. 112. Koenraad II van Auxerre is geboren circa 835; is gestorven in 876.

  12. 228.  Bivinus van Metz is geboren circa 810; is gestorven tussen 863 en 869.

    Aantekeningen:

    Hij was graaf van de Ardennengouw en Metz, en lekenabt in de abdij van Gorze. Er is maar weinig over hem bekend. Bivinus zou een zoon kunnen geweest zijn van Richard II van Rouen, graaf van Amiens.
    [wikipedia]

    Bivinus getrouwd Richardis. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  13. 229.  Richardis (dochter van Boso van Arles).
    Kinderen:
    1. 114. Bosso van Provence is geboren in 844; is gestorven op 10 jan 887 in Vienne.

  14. 232.  Adalbert II de Doorluchtige van Thurgau
    Kinderen:
    1. 116. Burchard I van Zwaben

  15. 234.  Liodulf van Saksen is geboren vóór 806; is gestorven op 11 mrt 866.

    Aantekeningen:

    Liudolf (vóór 806 - 11 maart 866) is vanaf 840 vermeld als graaf in Saksen. In 845 bezocht hij met zijn vrouw de paus in Rome, om zijn steun te vragen voor de oprichting van een vrouwenklooster. Dat klooster werd door hen gesticht in 852 in Brunnshausen, en zou later naar Gandersheim worden verplaatst. Vanaf 850 wordt hij ook genoemd als hertog van de Oost-Saksen (Latijn: dux orientalis Saxonum), hij vocht tegen de Slaven en de Vikingen. Zijn persoonlijke bezittingen lagen ook in het oosten van Saksen. Liudolf is begraven in zijn eigen klooster in Brunnshausen.
    Het geslacht van de Liudolfingen (ook de Ottonen) is naar hem genoemd, omdat hij er de oudste met zekerheid bekende vertegenwoordiger van is. Er wordt echter algemeen vanuit gegaan dat zijn ouders de graaf Bruno van Saksen (geb. ca. 770) en Auda (geb. ca. 780) waren, de ouders van Bruno zijn dan de krijgsheer Bruno van Engern (geb. ca. 725) en Gisla van Verla (geb. ca. 735).
    [wikipedia]

    Liodulf getrouwd Oda van Billung. Oda (dochter van princeps van Billung en Aeda) is gestorven op 17 mei 913. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  16. 235.  Oda van Billung (dochter van princeps van Billung en Aeda); is gestorven op 17 mei 913.
    Kinderen:
    1. 124. Otto I de Illustere van Saksen is geboren circa 850; is gestorven op 30 nov 912.
    2. 117. Liutgard van Saksen

  17. 240.  Karel II 'de Kale' is geboren op 13 jun 823 in Frankfurt,,Bayern,Deutschland (zoon van Lodewijk I de Vrome en Judith Welf); is gestorven op 6 okt 877 in Maurienne.

    Aantekeningen:

    begr. klooster Nantua, later Saint-Denis. Vormt reeds vanaf 829 het middelpunt van handelen van zijn ouders om hem (in strijd met de als definitief bedoelde Ordinatio Imperii) een eigen rijk te bezorgen; door zijn vader tot koning gekroond en aangesteld tot hertog van Maine, Quierzy sept. 838 en van Aquitanië 13.12.838; strijdt na de dood van zijn vader samen met zijn halfbroer Lodewijk de Duitser tegen hun oudste broer Lotharius I, welke zij verslaan bij Fontenoy (bij Auxerre) 25.6.841; verkrijgt West-Francië bij het verdelingsverdrag van Verdun aug. 843; wordt na jarenlang verzet van de aristocratie in het hem toebedeelde rijksdeel alsnog door 'bijna alle' wereldrijke en geestelijke groten van Aquitanië tot koning gekozen en door de aartsbisschop van Sens gezalfd en gekroond, Orléans 848; weet echter (o.a. door de voortdurende Noormannen-invallen) pas vanaf 860 een zekere consolidering te bereiken; schaart zich van dan af, samen met Lodewijk de Duitser, aan de zijde van Theutberga wier huwelijk met hun neef Lotharius II kinderloos is, wat dus tot een komende verwerving, althans deling van het middenrijk kan leiden; laat zich na de plotselinge dood van Lotharius II (8.8.869) tot koning van Lotharingen wijden Metz 9.9.869, doch moet het oostelijke deel daarvan afstaan aan Lodewijk de Duitser bij het verdrag van Meersen 8.8.870; laat zich na de dood van zijn neef Lodewijk 11 door paus Johannes VIII tot keizer kronen, Rome 25.12.875; geacclameerd door een Italiaanse Rijksverzameling als 'protector et defensor' (en daarmee feitelijk tot koning) Pavia febr. 876; tracht na de dood van Lodewijk de Duitser (28.8.876) via een bliksemveldtocht naar Aken alsnog het hele middenrijk te verwerven, maar wordt door Lodewijk de Jonge bij Andernach verslagen 8.10.876; treft op een rijksverzameling te Quierzy (waar voor de duur van zijn afwezigheid de erfelijkheid van lenen per cartularium wordt afgekondigd 14.6.877) voorbereidingen om de paus tegen de Saracenen te hulp te komen, maar ziet daartoe in Italië geen kans

    Karel getrouwd Ermentrudis op 13 dec 842 in Quierzy,,Picardie,France. Ermentrudis (dochter van Odo graaf van Orléans) is geboren in 830; is gestorven op 6 okt 869. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  18. 241.  Ermentrudis is geboren in 830 (dochter van Odo graaf van Orléans); is gestorven op 6 okt 869.
    Kinderen:
    1. 120. Lodewijk II 'de Stamelaar' van West-Francië
    2. Judith van West-Francië is geboren circa 844; is gestorven na 870.
    3. Karel koning van Aquitanië is geboren in 847; is gestorven op 29 sep 866 in Buzzancais,,,France.

  19. 250.  Hendrik van Babenberg is geboren circa 820 (zoon van Poppo I van Grabveld); is gestorven op 28 aug 886 in Paris,,,France.

    Aantekeningen:

    In 861 nam Hendrik deel aan de mislukte opstand van Koenraad van Beieren tegen Lodewijk de Duitser. Dit bleef blijkbaar zonder ernstige gevolgen voor Hendrik want in 866 trad hij op als legeraanvoerder voor Lodewijk III tegen Moravië. In 871 kwam hij echter weer in conflict met Lodewijk toen die een vazal van Hendrik de ogen liet uitsteken, en zo inbreuk maakte op Hendriks bevoegdheden. Na de dood van Lodewijk de Duitser trad Hendrik pas in 880 weer op de voorgrond als aanvoerder tegen de opstandige Hugo, hertog van de Elzas.
    Nadat Karel de Dikke koning van geheel Oost-Francië was geworden, werd Hendrik zijn legeraanvoerder. In 882 leidde hij de veldtocht tegen Godfried de Noorman die met een leger van Vikingen was gelegerd bij Asselt. Voordat het tot een echte veldslag kwam, werd er echter een akkoord gesloten waarbij de inval van Godfried werd afgekocht met een geldbedrag en met graafschappen in Friesland. Het jaar daarop bevocht Hendrik de Vikingen echter alweer in de omgeving van Prüm. In 885 rekende Hendrik definitief af met Godfried de Noorman en Hugo van de Elzas. Zijn soldaten vermoordden samen met de lokale graven Gerulf en Everhard Saxo, Godfried tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spijk waar Hugo gevangen werd genomen.
    Toen Karel de Dikke in 884 ook koning van West-Francië was geworden, werd Hendrik belast met de verdediging van Neustrië tegen de Vikingen. In 886 probeerde hij Parijs te ontzetten toen die stad door de Vikingen werd belegerd. Hendrik moest zich terugtrekken maar toen Karel de Dikke zich met versterkingen bij hem voegde, trok hij weer naar Parijs. Hendrik werd toen tijdens een schermutseling gedood. Hij ligt begraven in de abdij van Sint-Medardus te Soissons waar ook veel leden van het Merovingische koningshuis zijn begraven.
    [wikipedia]

    Hendrik getrouwd Ingeltrude van Friuli circa 850. Ingeltrude (dochter van Everhard hertog of markies van Friuli en Gisela) is geboren in 836; is gestorven in 867. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  20. 251.  Ingeltrude van Friuli is geboren in 836 (dochter van Everhard hertog of markies van Friuli en Gisela); is gestorven in 867.

    Aantekeningen:

    Ingeltrude van Friuli is de ontbrekende schakel tussen de Karolingische en de Ottoonse dynastie.
    Het is niet helemaal zeker dat Ingeltrude van Friuli de moeder van Hedwig was, het kan zijn dat de vader van Hedwig, Poppo I van Grabfeld, met een andere Ingeltrude, een dochter van Berengarius I van Neustrië, getrouwd was

    Kinderen:
    1. 125. Hedwig van Babenberg is geboren circa 856; is gestorven op 24 dec 903.