Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Odo graaf van Orléans

Mannelijk - Ja, datum echter onbekend


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Odo graaf van Orléans en is gestorven.

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Ermentrudis  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 830; is gestorven op 6 okt 869.


Generatie: 2

  1. 2.  Ermentrudis Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Odo1) is geboren in 830; is gestorven op 6 okt 869.

    Ermentrudis getrouwd Karel II 'de Kale' op 13 dec 842 in Quierzy,,Picardie,France. Karel (zoon van Lodewijk I de Vrome en Judith Welf) is geboren op 13 jun 823 in Frankfurt,,Bayern,Deutschland; is gestorven op 6 okt 877 in Maurienne. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Lodewijk II 'de Stamelaar' van West-Francië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 4. Judith van West-Francië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 844; is gestorven na 870.
    3. 5. Karel koning van Aquitanië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 847; is gestorven op 29 sep 866 in Buzzancais,,,France.


Generatie: 3

  1. 3.  Lodewijk II 'de Stamelaar' van West-Francië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Ermentrudis2, 1.Odo1)

    Gezin/Partner: Adelheid. Adelheid en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 6. Karel III 'de eenvoudige' van West-Francië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 7. Ermentrudis  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 4.  Judith van West-Francië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Ermentrudis2, 1.Odo1) is geboren circa 844; is gestorven na 870.

    Aantekeningen:

    Op 1 oktober 856, op twaalfjarige leeftijd, werd ze door haar vader uitgehuwelijkt aan de 51-jarige koning Aethelwulf van Wessex, die twee jaar later stierf. In datzelfde jaar (858) huwde ze voor de tweede keer, nu met Aethelwulfs zoon koning Aethelbald, dus met haar eigen stiefzoon. Aethelbald overleed al in 860. Judiths laatste huwelijk werd later nietig verklaard op grond van bloedverwantschap (niet letterlijk, maar omdat ze zijn stiefmoeder was), en zij werd terug gezonden naar haar vader. Judith was na haar huwelijk met Aethelwulf tot gemalin van de koning gekroond, zodat zij op hetzelfde niveau kwam als de koning. Dat zorgde later voor heel wat wrevel bij de Saksische bevolking.
    Voor de derde maal trouwde ze met Boudewijn I met de IJzeren Arm, die haar rond Kerstmis 861 in Senlis had ontvoerd. Om uit de klauwen van haar woedende vader te blijven zwierven ze een tijdje in Europa rond en schuilden ze tot in oktober bij haar oom Lotharius II. Uiteindelijk vluchtten ze op bedevaart naar Rome en door tussenkomst van de paus traden ze 13 december 863 officieel in het huwelijk in Auxerre.
    [wikipedia]

    Judith getrouwd Aethelwulf koning der West Saxen op 1 okt 856 in Verberie,,Picardie,France. Aethelwulf (zoon van Egbert koning van Wessex, Kent en Redburgh) is gestorven op 13 jan 858. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Judith getrouwd Aethelbald koning van Wessex in 858. Aethelbald (zoon van Aethelwulf koning der West Saxen en Osburgh) is gestorven in 860. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Judith getrouwd Boudewijn I van Vlaanderen op 13 dec 863 in Auxerre,,Bourgogne,France. Boudewijn is gestorven in 879 in Arras. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 8. Boudewijn II van Vlaanderen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 865; is gestorven op 10 sep 918.

  3. 5.  Karel koning van Aquitanië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Ermentrudis2, 1.Odo1) is geboren in 847; is gestorven op 29 sep 866 in Buzzancais,,,France.


Generatie: 4

  1. 6.  Karel III 'de eenvoudige' van West-Francië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Lodewijk3, 2.Ermentrudis2, 1.Odo1)

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 9. Lodewijk IV van Overzee  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren tussen 10 sep 920 en 10 sep 921; is gestorven op 10 sep 954 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.

  2. 7.  Ermentrudis Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Lodewijk3, 2.Ermentrudis2, 1.Odo1)

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. Kunigunde van de Ardennen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 890; is gestorven circa 940.

  3. 8.  Boudewijn II van Vlaanderen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Judith3, 2.Ermentrudis2, 1.Odo1) is geboren circa 865; is gestorven op 10 sep 918.

    Aantekeningen:

    Boudewijn werd graaf als opvolger van zijn vader en kreeg direct te maken met een periode van invallen van de Vikingen:

    879 Terwaan
    880 Gent
    881 Doornik
    882 Cambrai en Arras
    883 Boulogne, Sint-Omaars, Saint-Riquier, Veurne, Terwaan, Gent en Atrecht. Boudewijn moest in de moerassen van Sint-Omaars zijn toevlucht zoeken.
    884 Boudewijn trouwde met een dochter van Alfred de Grote, vermoedelijk om zo meer steun tegen de Vikingen te krijgen
    885 de Vikingen bouwen een versterking in Condé
    886 de Vikingen bouwen een versterking in Kortrijk

    Boudewijn wist langzaam het verloren terrein terug te winnen maar de Vikingen werden pas verjaagd nadat ze in 892 bij de slag aan de Dijle (op de plaats waar nu Leuven ligt) door koning Arnulf van Karinthië waren verslagen. Boudewijn bouwde versterkingen om zijn graafschap tegen de Vikingen te kunnen beschermen in: Ieper, Kortrijk, Sint-Winoksbergen, Sint-Omaars, Brugge en Gent.
    In 888 steunde Boudewijn de keuze van Odo I van Frankrijk tot koning van West-Francië. Hij kreeg echter direct een conflict met Odo over de abdij van Sint-Bertinus in Sint-Omaars. Odo achtervolgde Boudewijn tot aan Brugge maar kon de stad niet innemen. Als reactie daarop trok Boudewijn nog in datzelfde jaar naar Arnulf van Karinthië in Worms en vroeg hem om ook koning van West-Francië te worden, maar Arnulf sloeg die uitnodiging af. Toen in 892 de abt van Sint-Bertinus overleed, wachtte Boudewijn niet op de formele procedures maar bezette de abdij.
    Boudewijn was een van de edelen die de kroning van Karel de Eenvoudige tot koning van West-Francië steunden maar tegelijkertijd zocht hij ook toenadering tot Zwentibold die in 895 tot koning van Lotharingen was benoemd. Door handig te opereren in het spanningsveld tussen Karel en Zwentibold wist Boudewijn zijn positie te versterken. In 896 verkreeg hij het graafschap Boulogne. Boudewijn liet zijn broer Rudolf Péronne en de Vermandois binnenvallen, die toen net aan Herbert I van Vermandois waren toegewezen. Herbert wist Rudolf echter in een hinderlaag te doden en het Vlaamse leger werd teruggedreven. Toen de koning in 900 bisschop Fulco van Reims, een bondgenoot van Herbert, benoemde tot abt van Sint-Bertinus, kon Boudewijn dit niet accepteren en hij liet Fulco vermoorden. Boudewijn werd daarop geëxcommuniceerd maar Karel de Eenvoudige was niet in staat om strafmaatregelen door te voeren. Omdat de politieke situatie voor Boudewijn nu niet erger kon worden, had hij geen belemmering meer om Artesië met inbegrip van de rijke abdij van Sint-Vaast te veroveren. Ook liet Boudewijn door een sluipmoordenaar Herbert van Vermandois vermoorden.
    Met zijn harde en gewelddadige politiek had Boudewijn in de jaren na 900 zijn positie en die van zijn graafschap veilig gesteld. De laatste periode van zijn bewind tot zijn dood in 918 is rustig verlopen. Boudewijn werd begraven in de abdij van Sint-Bertinus maar werd na de dood van zijn vrouw (929) bij haar begraven in de Sint-Pietersabdij van Gent.
    [wikipedia]

    Boudewijn getrouwd Aelfryth van Wessex in 884. Aelfryth (dochter van Alfred de Grote en Ealhswitth van de Gaini) is geboren in 868 in Wessex; is gestorven op 7 jun 929. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 11. Arnulf I van Vlaanderen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 889; is gestorven op 27 mrt 965.


Generatie: 5

  1. 9.  Lodewijk IV van Overzee Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Karel4, 3.Lodewijk3, 2.Ermentrudis2, 1.Odo1) is geboren tussen 10 sep 920 en 10 sep 921; is gestorven op 10 sep 954 in Reims,,Champagne-Ardenne,France.

    Andere gebeurtenissen:

    • Naam: Lodewijk IV Transmarinus
    • Naam: Lodewijk IV d'outremer

    Aantekeningen:

    na de nederlaag van zijn vader in 923 door zijn moeder naar Engeland in veiligheid gebracht; wordt na de dood van koning Rudolf van Bourgondië door de groten o.l.v. Hugo de Grote, graaf van Parijs, teruggeroepen (vandaar later bijgenaamd 'van Overzee' 'Transmarinus', 'd'outremer') en gekroond tot koning van West-Francië Laon 19.6.936; moet Hugo de Grote echter naar Parijs volgen en verheffen tot 'dux Francorum' 25.7.936 die daarmee een soort hofmeierspositie verwerft; ontsnapt aan diens hof 937 waarna enkele jaren van interne strijd volgen; tracht aanvankelijk ook Lotharingen te herwinnen, maar sluit dan in nov. 942 met Otto I (Duits koning 936/973; keizer sinds 962) een verdrag te Visé aan de Maas, waarbij hij van Lotharingen en een deel van Bourgondië afziet; wordt in de voortgaande strijd met Hugo de Grote gevangen genomen door Vikingen te Rouen 13.7.945 en uitgeleverd aan Hugo de Grote, uit welke gevangenschap hij onder militaire druk van Otto I wordt bevrijd 1.7.946; vestigt zich dan niet meer in de gebruikelijke Karolingische residentie Laon, maar trekt zich terug in de palts te Compiègne totdat een definitieve vrede met Hugo tot stand komt 950; overl. aan de gevolgen van een val van zijn paard Reims 10.9.954

    Lodewijk getrouwd Gerberga van Saksen in 939. Gerberga (dochter van Hendrik de Vogelaar en Mathildis van Ringelheim) is geboren in in Nordhausen; is gestorven op 5 mei 984 in Reims,,Champagne-Ardenne,France. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 12. Karel hertog van Neder-Lotharingen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 953 in Laon,,Picardie,France; is gestorven na 991 in Orléans,,Centre,France.
    2. 13. Mathilde van West-Francië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 10.  Kunigunde van de Ardennen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Ermentrudis4, 3.Lodewijk3, 2.Ermentrudis2, 1.Odo1) is geboren circa 890; is gestorven circa 940.

    Aantekeningen:

    Kunigunde van de Ardennen (ca 890-ca 940) was de moeder van Siegfried, de stichter van Luxemburg, en van Adalbero I, bisschop van Metz, en was getrouwd met paltsgraaf Wigerik van Lotharingen. Kunigunde was hoogstwaarschijnlijk een dochter van 'Irmintrud' en een man wiens naam niet met zekerheid bekend is, mogelijk Reinier I van Henegouwen. Wel is zeker dat haar moeder een zus was van de Franse koning Karel de Eenvoudige. Beiden waren kinderen van Lodewijk de Stamelaar, wiens grootvader, Lodewijk de Vrome, een kind van Karel de Grote was. Hierdoor was het eerste Luxemburgse huis, dat gesticht werd door Kunigundes zoon Siegfried, nauw verwant aan Karel de Grote. Kunigunde hertrouwde met Richwin van Verdun, zoon van Giselbert I van Maasgouw.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Wigerik. Wigerik is geboren in 886; is gestorven tussen 916 en 919. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 14. Gozelo van de Ardennen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 911; is gestorven tussen 19 okt 942 en 16 feb 943.
    2. 15. Siegfried van Luxemburg  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 922; is gestorven op 15 aug 998.
    3. 16. Frederik I van Lotharingen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  3. 11.  Arnulf I van Vlaanderen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Boudewijn4, 4.Judith3, 2.Ermentrudis2, 1.Odo1) is geboren circa 889; is gestorven op 27 mrt 965.

    Aantekeningen:

    Na de dood van zijn vader Boudewijn II erfde Arnulf het grootste (noordelijke) deel van het graafschap, zijn broer Adalolf erfde het zuidelijke deel. Arnulf vocht in 923 aan de kant van Karel de Eenvoudige in de slag bij Soissons. In 924 veroverde hij samen met zijn broer Adalolf en Herbert II van Vermandois de stad Eu (Seine-Maritime) op de Vikingen. Arnulf versloeg de Vikingen nog een keer in 926 maar gaf in 928 het graafschap Guînes in leen aan de Deen Siegfried en gaf hem later zijn dochter tot vrouw.
    Vanaf 930 kwam het tot een krachtmeting met Herbert II van Vermandois. Om diens expansie te beteugelen veroverde Arnulf in 931 Dowaai en Mortagne-du-Nord. In 932 verwierf Arnulf het graafschap Artois en versterkte de abdij van Sint-Vaast. Na het overlijden van zijn broer in 933 eigende hij zich diens graafschappen van Thérouanne en Boulogne toe, met voorbijgaan aan de rechten van zijn minderjarige neefjes. Hij adopteerde wel Adalolfs onechte zoon Boudewijn. In 934 kwam het tot een vrede met Herbert en trouwde Arnulf in 934 met Herberts dochter Adelheid. Dit bezegelde niet alleen een vrede maar ook een bondgenootschap tegen Hugo de Grote.
    Na de vrede met Herbert kon Arnulf zich richten op de Vikingen uit Normandië. In 939 veroverde hij de stad Montreuil (Pas-de-Calais) op Herluinus II van Ponthieu om de invallen van de Normandiërs tegen te gaan maar de Normandische troepen wisten de stad snel te heroveren. In 942 nodigde Arnulf graaf Willem I van Normandië uit voor een bespreking te Picquigny om de kwestie Montreuil te regelen. Daar aangekomen werd Willem echter door mannen van Arnulf vermoord. In 949 kreeg Arnulf Montreuil definitief in handen. Vervolgens bracht Arnulf een bondgenootschap tot stand met Lodewijk IV van Frankrijk en Otto I de Grote, tegen Normandië. De coalitie belegerde Rennes maar de jeugdige Normandische graaf Richard wist het bondgenootschap uiteen te spelen, en Arnulf trok zich terug naar Vlaanderen. Uit wraak plunderde het leger van Otto Vlaanderen en liet die een kasteel bouwen in Gent, waar hij een burggraaf plaatste. Na de verzoening tussen Arnulf en Otto kreeg Arnulf het kasteel in handen en liet hij de burggraaf met een van zijn dochters trouwen. Arnulf verwierf nadien ook Amiens, Oosterbant en werd lekenabt van de abdij van Sint-Bertinus in Saint-Omer.
    Om zijn grenzen te verzekeren huwde Arnulf al zijn dochters uit aan zijn Lotharingse buren en hoge Duitse adel. Politiek koos hij steeds positie tegen de graven van Normandië en de hertogen van de Franken. Hij voerde kloosterhervormingen door met hulp van Gerardus van Brogne en regeerde vooral met hulp van de geestelijkheid, en zoveel mogelijk zonder vazallen.
    In 958 benoemde Arnulf zijn zoon Boudewijn tot medegraaf en ging hij feitelijk met pensioen (ongeveer 70 jaar oud). Nadat Boudewijn in 962 op jonge leeftijd overleed, kwamen de zoons van Adalolf in opstand en herwonnen de graafschappen van hun vader. Arnulf sloot toen een overeenkomst met koning Lotharius van Frankrijk: In ruil voor al zijn veroveringen zou Lotharius de opvolging van zijn jonge kleinzoon in het oorspronkelijke graafschap garanderen. Arnulf steunde nog de bisschop van Kamerijk tegen zijn opstandige stedelingen en kreeg in ruil daarvoor de kerkelijke bezittingen bij Lambres. Volgens een overlevering zou Arnulf zijn vermoord door een nakomeling van Herluinus II van Ponthieu.
    Arnulf stichtte de kerk van Torhout, het Sint-Donatianus kapittel te Brugge, de Sint-Janskapel te Gent en herbouwde de abdij van Saint-Amand. Arnulf is begraven in de Sint-Pietersabdij (Gent).
    [wikipedia]

    Arnulf getrouwd Aleidis van Vermandois in 934. Aleidis (dochter van Herbert II van Vermandois en Adelheid van Frankrijk) is geboren in 916; is gestorven op 10 okt 960. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 17. Hildegard van Vlaanderen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 936; is gestorven op 10 apr 990.