Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Theophanu

Vrouwelijk ca. 960 - 991  (~ 31 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Theophanu is geboren circa 960 in Constantinopel; is gestorven op 15 jun 991 in Nijmegen,,Gelderland,Nederland.

    Aantekeningen:

    Otto I had voor zijn zoon, Otto II, om een Byzantijnse prinses gevraagd om zo op passende wijze een verdrag te verzegelen tussen het Heilige Roomse Rijk en het Byzantijnse Rijk. Een onverstandige verwijzing door de paus in een brief aan de keizer van Constantinopel, waarin hij deze als "Grieks", in plaats van als "Romanoi" bestempelde, net toen Otto's ambassadeur, Liutprand van Cremona, aan het Byzantijnse hof verbleef, had de eerste ronde van de onderhandelingen tot een abrupt einde gebracht. Maar na de kroning van een nieuwe keizer konden de onderhandelingen eerste worden hervat en vervolgens tot een goed einde worden gebracht. Theophanu arriveerde in 972 stipt op tijd, in grootse stijl en vergezeld van grote rijkdommen in Ravenna. Volgens de kronikeur Thietmar van Merseburg was Theophanu echter niet de virgo desiderata (gewenste maagd), een echte keizerlijke prinses, die het Saksische gezelschap verwachtte. Theophanu staat in het huwelijkscontract beschreven als de neptis (nicht) van keizer Johannes I Tzimiskes. Theophanu was een dochter van Konstantinos Skleros was, een broer van de valse keizerkandidaat Bardas Skleros en dat haar moeder Sophia Phokaina was, een nicht van keizer Nikephoros II. Haar vader's zuster, Maria Skleraina, was de eerste echtgenote van Tzimisces. Conclusie luidt derhalve dat Theophanu een aangetrouwd familielid van de Byzantijnse keizerlijke families was en dat zij van Armeense afkomst was.
    Albert van Metz beschrijft Theophanu als een onaangename, spraakzame vrouw. Theophanu werd ook bekritiseerd om haar decadentie, die tot uiting kwam dat zij zich eens per dag baadde en dat zij een voorliefde had voor luxe kleding en sieraden. Ze wordt gezien als de persoon die de vork in West-Europa invoerde - kronikeurs maken melding van de verbazing die zij veroorzaakte toen ze gebruik maakte van een "tweetandige gouden vork" om voedsel naar haar mond te brengen, dit in plaats van hiervoor haar handen en vingers te gebruiken, zoals toentertijd de norm was.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Otto II. Otto (zoon van Otto de Grote en Adelheid van Italië) is geboren circa 955; is gestorven op 7 dec 983. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Mathilde  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven op 4 nov 1025.


Generatie: 2

  1. 2.  Mathilde Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Theophanu1) is gestorven op 4 nov 1025.

    Gezin/Partner: Ezzo van Lotharingen. Ezzo (zoon van Herman van Lotharingen en Heilwig van Dillingen) is geboren circa 955; is gestorven op 21 mrt 1034 in Saalfeld. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Liudolf van Brauweiler  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1000; is gestorven op 11 apr 1031.


Generatie: 3

  1. 3.  Liudolf van Brauweiler Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Mathilde2, 1.Theophanu1) is geboren circa 1000; is gestorven op 11 apr 1031.

    Aantekeningen:

    Door zijn afkomst was Liudolf een belangrijke figuur in de Duitse politiek. Door zijn vader was hij een van de rijkste edelen van Lotharingen en door zijn moeder was hij de nauwste mannelijke bloedverwant van keizer Otto III. Na de dood van Otto in 1002 was Liudolf een van de belangrijkste kandidaten voor het koningschap maar in zijn plaats werd de politiek bedreven Hendrik II gekozen. Liudolf was toen twee jaar oud, en kreeg daardoor zijn bijnaam "het Kind". Na het overlijden van Hendrik in 1024 probeerde Liudolf opnieuw om koning te worden maar nu werd hij afgetroefd door Koenraad II de Saliër.
    Liudolf was gehuwd met Mathilde, dochter van Otto I van Zutphen. Liudolf was graaf van Bonn en Zutphen, heer van Alzey en Waldberg, voogd van de door zijn vader gestichte abdij van Brauweiler (huisabdij van de Ezzonen) en legeraanvoerder van de aartsbisschop van Keulen. Hij werd begraven in de abdij van Brauweiler.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 4. Adeldheid van Zutphen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1030; is gestorven na 1059.


Generatie: 4

  1. 4.  Adeldheid van Zutphen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Liudolf3, 2.Mathilde2, 1.Theophanu1) is geboren circa 1030; is gestorven na 1059.

    Gezin/Partner: Godschalk van Zutphen. Godschalk (zoon van Herman van Nifterlake) is geboren circa 1030; is gestorven in 1064. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 5. Otto II van Zutphen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1060; is gestorven in 1113.


Generatie: 5

  1. 5.  Otto II van Zutphen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Adeldheid4, 3.Liudolf3, 2.Mathilde2, 1.Theophanu1) is geboren circa 1060; is gestorven in 1113.

    Gezin/Partner: Judith. Judith is gestorven in 1118. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 6. Ermgard van Zutphen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1100; is gestorven vóór 1138.