Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Bivinus van Metz

Mannelijk ca. 810 - 869  (~ 53 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register

Minder details
Generatie: 1

  1. 1.  Bivinus van Metz is geboren circa 810; is gestorven tussen 863 en 869.

    Aantekeningen:

    Hij was graaf van de Ardennengouw en Metz, en lekenabt in de abdij van Gorze. Er is maar weinig over hem bekend. Bivinus zou een zoon kunnen geweest zijn van Richard II van Rouen, graaf van Amiens.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Bosso van Provence  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 844; is gestorven op 10 jan 887 in Vienne.


Generatie: 2

  1. 2.  Bosso van Provence Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Bivinus1) is geboren in 844; is gestorven op 10 jan 887 in Vienne.

    Aantekeningen:

    Boso werd door het huwelijk van zijn zuster Richildis met Karel de Kale een belangrijke hoveling. In 870 werd hij graaf van Troyes, Lyon en Vienne, en lekenabt van de abdij van Sint-Mauritius. In 872 werd hij benoemd tot graaf van Berry en tot kamerheer van Lodewijk de Stamelaar, die onder zijn vader koning van Aquitanië was. Boso werd een belangrijke raadgever en bestuurder onder Lodewijk. In 876 volgde hij Karel de Kale naar Italië, waar die tot koning werd gekozen en tot keizer werd gekroond. In Pavia werd Boso tot aartsminister en stadhouder van Italië, en tot hertog van de Provence benoemd. Boso nam Ermengarde, dochter van de overleden koning Lodewijk II van Italië, en haar moeder Engelberga van Parma, gevangen. Al snel kwamen Boso, Ermengarde en Engelberga tot zaken en Boso trouwde met Ermengarde. In 877 werd Boso benoemd tot graaf van Mâcon en Chalon-sur-Saône, hij verzette zich tegen een tweede veldtocht van Karel in Italië. Na het overlijden van Karel behoort Boso tot de edelen die bij Lodewijk de Stamelaar de bevestiging van diens toezeggingen afdwingen.

    In 878 vergezelde Boso paus Johannes VIII naar Troyes om steun tegen de Saracenen en de Italiaanse edelen te vragen. Boso werd met een klein leger naar Pavia gestuurd en de paus adopteerde Boso als zoon. Samen wilden ze Boso tot koning van Italië laten uitroepen maar de Italiaanse bisschoppen en edelen verzetten zich hiertegen en Boso keerde terug naar huis. In 879 werd Boso nog benoemd tot graaf van Autun.
    Na het overlijden van Lodewijk de Stamelaar in 879, werd zijn koninkrijk gedeeld tussen zijn twee oudste zoons. Boso was een tegenstander van deze deling. Toen dat jaar ook nog een inval door de Oost-Franken plaatsvond, maakte Boso gebruik van de verwarring en riep zich uit tot een zelfstandige koning in ongeveer het gebied tussen de Rhône, de Alpen en de Middellandse Zee. Dit was het gebied waar hij al een groot aantal functies en bezittingen had. Hij maakte Arles tot zijn hoofdstad. Zijn vrouw en zijn schoonmoeder zouden zijn ambitie nog hebben versterkt. De paus was daarentegen teleurgesteld dat Boso's ambitie bij de Alpen ophield en daardoor geen nuttige bondgenoot meer voor hem was. Ter gelegenheid van zijn kroning stichtte hij de abdij van Charlieu. In hoog tempo creëerde hij een regering en een feodale organisatie.
    Boso's koningschap werd niet door de andere koningen van de Frankische koninkrijken geaccepteerd. Hij was namelijk de eerste koning die niet van Karel de Grote afstamde (zijn vrouw wel) en zijn koningschap was daardoor een onacceptabel precedent omdat het inbreuk maakte op hun exclusieve rechten op de koningstitels. Ze sloten een bondgenootschap tegen Boso en belegerden in 880 Vienne. Boso liet de verdediging van de stad over aan zijn vrouw en trok zich zelf met een leger terug in de bergen. Door onderlinge conflicten werd het beleg na enige tijd opgeheven. Vienne werd opnieuw belegerd door Karloman van Frankrijk die echter in 882 weg trok na het nieuws van het overlijden van zijn broer Lodewijk III van Frankrijk. Hetzelfde jaar werd Vienne echter veroverd door Karel III de Dikke. Ermengarde en haar kinderen werden gevangengenomen en door Boso's broer Richard I van Bourgondië in Autun opgesloten. In 884 werd Karel de Dikke koning van alle Frankische koninkrijken. In ruil voor een huldiging door Boso en de opgave van Wallis, Aosta en Savoije erkende Karel zijn koningstitel en sloot vrede.
    De laatste jaren van zijn leven verliepen rustig. Boso werd begraven in de kathedraal van Vienne.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Willa van Provence  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 865; is gestorven in 924.

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 4. Ermengarde van Bourgondië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven


Generatie: 3

  1. 3.  Willa van Provence Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Bosso2, 1.Bivinus1) is geboren circa 865; is gestorven in 924.

    Gezin/Partner: Rudolf I van Bourgondië. Rudolf (zoon van Koenraad II van Auxerre en Waldrada) is geboren circa 855; is gestorven op 25 okt 912. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 5. Rudolf II van Opper-Bourgondië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 6. Willa van Bourgondië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven na 936.

  2. 4.  Ermengarde van Bourgondië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Bosso2, 1.Bivinus1)

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 7. Giselbert van Chalon  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 900; is gestorven op 8 apr 956 in Paris,,,France.


Generatie: 4

  1. 5.  Rudolf II van Opper-Bourgondië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willa3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1)

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 8. Adelheid van Italië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 9. Conrad I van Bourgondië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 6.  Willa van Bourgondië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willa3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1) is gestorven na 936.

    Aantekeningen:

    (ouders niet zeker)

    Gezin/Partner: Boso III van Arles. Boso (zoon van Theobald van Arles en Bertha van Lotharingen) is geboren circa 885; is gestorven in 936. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. Willa van Arles  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 912; is gestorven in 970.

  3. 7.  Giselbert van Chalon Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Ermengarde3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1) is geboren circa 900; is gestorven op 8 apr 956 in Paris,,,France.

    Aantekeningen:

    Vanaf 936 was hij graaf van Autun, Chalon, Dijon, Troyes en Beaune, en mede-hertog van Bourgondië. In 952 volgde hij zijn zwager Hugo de Zwarte (maar misschien was die zijn schoonvader) op als hertog van Bourgondië, maar hij gebruikte die titel niet maar noemde zichzelf "eerste graaf" van Bourgondië. Giselbert probeerde buiten de machtsstrijd in West-Francië te blijven maar was gedwongen om zich in 955 bij Hugo de Grote aan te sluiten. Hij stierf zonder zoon en zijn schoonzoon Otto, getrouwd met zijn dochter Luitgarde, volgde hem op. Zijn dochter Adelheid (ca. 928 - na 987) huwde met Robert I van Meaux.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 11. Adelheid  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven


Generatie: 5

  1. 8.  Adelheid van Italië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (5.Rudolf4, 3.Willa3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1)

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 12. Otto II  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 955; is gestorven op 7 dec 983.

  2. 9.  Conrad I van Bourgondië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (5.Rudolf4, 3.Willa3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1)

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 13. Gerberga van Bourgondië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  3. 10.  Willa van Arles Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Willa4, 3.Willa3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1) is geboren in 912; is gestorven in 970.

    Aantekeningen:

    Volgens middeleeuwse kronieken was Willa een kwaadaardige en gevaarlijke vrouw. Omdat Hugo haar ouders had gedood had Willa in ieder geval goede reden om hem te haten. Toen Berengar naar Duitsland vluchtte, heeft zij, hoogzwanger, die tocht apart van hem ook gemaakt. Zij zou Adelheid in haar gevangenschap hebben mishandeld. Ook zou ze een kapelaan die haar dochter opvoedde, als minnaar hebben genomen waarop Berengar hem heeft laten castreren. Ook zij werd in 963 naar Bamberg verbannen. Ze trad na het overlijden van Berengar in een klooster.
    [wikipedia]

    Gezin/Partner: Berengarius van Italië. Berengarius (zoon van Adalbert van Ivrea en Gisela van Friuli) is geboren circa 900; is gestorven op 6 aug 966 in Bamberg,,Bayern,Deutschland. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 14. Adelbert I van Ivrea  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 932; is gestorven op 30 apr 971 in Autun,,Bourgogne,France.

  4. 11.  Adelheid Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Giselbert4, 4.Ermengarde3, 2.Bosso2, 1.Bivinus1)

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 15. Adelheid van Troyes  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven en is gestorven.