Startpagina | Wat is er nieuw | Foto's | (Levens)verhalen | Bronnen | Rapporten | Kalender | Begraafplaatsen | Grafstenen | Statistieken | Familienamen
Voeg bladwijzer toe

Aantekeningen


Stamboom:  

Treffers 951 t/m 1,000 van 5,245

      «Vorige «1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 105» Volgende»

 #   Aantekeningen   Verbonden met 
951 De naam Corpershoek verrwijst hoogst waarschijnlijk naar het buurtschap Korpershoek bij Schipluiden. De naam verwijst naar een vijver met karpers waar ook een gelijknamige molen staat.

Relatie met de familienaam is nog onduidelijk
[http://cultuur.middendelfland.net/schipluiden/molenkorpershoek.htm] 
Corpershoek, Arent (I5717)
 
952 De naam van Hulsteijn zou verwijzen naar het huis Hulckesteijn nabij Oosterbeek aan de westkant van Arnhem. Het is onduidelijk waarom we dan de doop van Hendrik zouden moeten zoeken in Worth-Reden dat aan de oostkant van Arnhem ligt. van Hulsteijn, Hendrik (I2379)
 
953 De nakomelingen zijn uitvoering beschreven in de "Parenteel Luytgen Woutersz." van Marcel S.F. Kemp zoals gepubliceerd in "Utrechtse Parentelen voor 1650 deel I" een uitgave van Ons Voorgeslacht. Philips Eerstzn (I4920)
 
954 De overledene woonde in de Westewagestraet over de gouwe wagen de Swart, Maria (I23841)
 
955 De overlijdensakte bevat een fout in de zin dat als vader staat vermeld Harm Dokter in plaats van Teunis dokter. Dokter, Harm (I24718)
 
956 De staat van inventaris stamt van 16 mei 1707. Jan zal dus hoogstens enkele maanden daarvoor zijn overleden. Schauwerinck, Joannes (I21098)
 
957 De verbinding met de genoemde ouders blijkt dat de gedoopte kinderen gezamelijk worden genoemd in het testament van Francois Broodhagen hierin wordt vermeld Margrita Broodhagen in huwelijk hebbende Willem de Jongh Broothagen, Adriaen Jansen (I22218)
 
958 De vermelding van Willem Polfliet en zijn vrouw gevonden via het teruglopen in de generaties van Margriete Weyns de vrouw van Andries Verberckmoes op de CD van Jean-Piere van Eygen.

Op internet vond ik deze toelichting van Dr. H.C.E.M. Rottier:
Toen in de Middeleeuwen, meer bepaald in de 12e en 13e eeuw, de horigen tot vrije lieden werden verklaard, stelden ze zich veelal onder de hoede van een kerk of van een abdij, die hun status van vrij persoon kon garanderen. Van horigen van een of andere heer werden ze 'vrijgewijde dienstmannen' van een of andere patroonheilige van een kerk of van een abdij. De graven van Vlaanderen en hun leenmannen, waarvan de horigen voorheen afhankelijk waren, erkenden deze instelling. De hoofdcijnsen verbraken de strakke en beklemmende feodale banden waardoor de samenleving vrijer werd. Vooral de economie op het platteland, tegen de achtergrond van de grootschalige ontginningen die toen plaatsvonden, was gebaat bij vrijere sociale kaders.

In ruil voor de geboden bescherming verbond de vrijgewijde zich om aan de kerk of abdij jaarlijks een cijns (een soort belasting) per hoofd te betalen: voor hem, voor zijn vrouw, en voor elk van zijn kinderen. Vandaar de benaming 'hoofdcijns'. Trouwde een kind, dan dienden zes deniers (omgerekend naar de tegenwoordige geldwaarde een bedrag van grofweg zestig euro) betaald te worden. Bij een overlijden betaalden de erfgenamen twaalf deniers. Het contract dat zo tussen een vrijgewijde en een kerk of abdij werd gesloten, was eeuwigdurend. De verplichting tot het betalen van de hoofdcijns werd overgeërfd van de ene generatie op de andere, maar uitsluitend langs de vrouwelijke lijn. Zo moest een dochter uit een vrijgewijd gezin na haar huwelijk voor haar kinderen betalen aan de bezitter van de hoofdcijns waartoe haar moeder behoorde. Trouwde een zoon uit een vrijgewijd gezin, dan betaalde hij voor zijn kinderen aan de bezitter van de hoofdcijns waartoe zijn vrouw behoorde. Voor hemzelf bleef hij zijn leven lang in de hoofdcijns van zijn moeder betalen.

Voor de kerken en abdijen die het recht van hoofdcijns bezaten, was die instelling een vaste bron van inkomsten die eeuwenlang bleef vloeien. De hoofdcijns werd pas afgeschaft met de Franse Revolutie in 1792.

De personen die de cijnsen inden maakten geregeld lijsten op van hun cijnsplichtigen en vulden die lijsten nauwkeurig aan met nieuwe geboorten en huwelijken. Na verloop van jaren werden de oude lijsten door nieuwe vervangen, waarin de afgestorven generaties niet meer werden opgenomen. Gelukkig voor de moderne onderzoeker zijn de oude lijsten bewaard gebleven.

Omdat de cijnsverplichting uitsluitend langs de vrouwelijke lijn werd overgeërfd, werden de lijsten als volgt samengesteld:
1. Van elk gezin werden alle kinderen genoteerd, tenzij ze vroegtijdig stierven. Ook de onwettige kinderen en erkende bastaards werden ingeschreven.
2. Achter de naam van de dochter die huwde werd de naam van haar man opgetekend; maar achter de naam van de zoon die huwde, werd de naam van zijn vrouw niet bijgeschreven.
3. Achter de namen van gehuwde dochters en hun mannen werden weer hun kinderen ingeschreven enzovoort.

Waarschijnlijk hebben er hoofdcijnsboeken bestaan ook buiten het Land van Waas, maar die zijn verloren gegaan of nog niet tussen andere archivalia ontdekt. Dat die van het Land van Waas bewaard zijn gebleven, is te danken aan een gelukkig toeval.

In de hoofdcijnsboeken vindt men grofweg 5% tot 10% van de Waaslandse bevolking uit vroegere eeuwen terug. Immers niet iedereen werd in de hoofdcijnsboeken opgeschreven. Het ging om een minderheid van gegoeden die financieel in staat waren om de cijnsen te betalen. Zij die in de hoofdcijns van een kerk of abdij opgenomen waren, bezaten dus de status van vrij persoon, gewaarborgd door die kerkelijke instelling. Hieraan werd de naam ontleend van 'vrijgewijde dienstmannen'. En uit deze stand, die in de middeleeuwse teksten aangeduid werd als 'bene nati' (welgeborenen), of 'boni homines' (eerzame lieden) kwamen ondermeer de schepenen van de gemeenten en de vierschaar voor. Ze vormen de ervachtige mannen in die laghe landen, zoals de middeleeuwse historieschrijver Melis Stoke de cijnsplichtigen in zijn rijmkroniek van 1305 beschreef.

Dat het in de hoofdcijnsen om de gegoede laag van de bevolking ging blijkt ondermeer uit het feit dat vrouwen in de hoofdcijns, vanwege hun status van vrij persoon, huwbaar waren voor riddermatige mannen. De oude landadel, voorzover deze door de voortdurende onrust en oorlogen in de 13e en 14e eeuw verarmd was en geen riddermatige staat meer kon volhouden, smolt zelfs met de cijnsplichtige bevolking samen. Die sociale vermenging vloeide voort uit de rechtspositie - de status van vrij persoon - verbonden aan de hoofdcijns, die langs de vrouwelijke lijn overging, terwijl de riddermatigheid in mannelijke lijn vererfde. Jan de Neve, griffier van het Hoofdcollege van Waas van 1523 tot 1551 noteerde: 'eenighe van deze oude edele gheslachten zijn bij middel ende occasie van den oirloghe zoo civiele als andere gherechte gefailleert, eenighe sijn nog in wesen zoo inder werelt niet altijts gestandigh oft durable en es'. Vertaald naar modern Nederlands komt deze uitspraak van vierhonderdvijfig jaar geleden er op neer dat de klasse van hoofdcijnsbetalers deels uit oude gegoede families bestond, die door de ongunstige omstandigheden in de Late Middeleeuwen enkele treden terugzakten op de sociale ladder. Vooral de godsdienstroebelen in de 16e en 17e eeuw veroorzaakten nog meer verarming van dit voorheen welvarende deel van de bevolking van het Land van Waas. Vanaf het midden van de 16e eeuw vormden de cijnsplichtigen nog wel een enigszins bevoorrechte groep, maar het onderscheid met de rest van de bevolking was toen al veel minder geprononceerd dan voorheen.

[bron: http://users.skynet.be/jean-pierre.vaneygen/cyns/voorwoord.htm] 
Polfliet, Willem (I21735)
 
959 De vier kinderen genoemd in het huwelijkscontract van 1781 kunnen niet uit het huwelijk met Aaltje Lammers komen omdat ze dan in 1781 nog niet meerderjarig zouden zijn geweest en dan hadden ze dus niet als getuigen kunnen worden vermeld. Gezin F223749516
 
960 De volgende meldingen komen uit de kaartenbak van het Streekmuseum te Heinenoord

«b»10-6-1649;«/b» Nam besteding aan schoonmaken watergang tottet lant van Willem Cornelisse Besemer, om fl 2-18-0 (Polder NCromstr)
«b»25-12-1652;«/b» Koper van een huysgen en erve op schaftgeld aen de Groot-Comstrijensedijck aen t,westeijnde buijtendijcx. Voldaen met fl 102-0-0 van Dirck en Bastiaen Floren. (RA Cromstryen)
«b»13-7-1662;«/b» wonende aan de Groot-Cromstrijenschedijck is schuldig aan en t.b.v. Neeltie Pieters weduwe van Sander Pleunen fl 150-0-0, te betalen Bamis a.s. en een jaar 1663 met fl 3-10-0 interest van 't hondert, hiervoor verbindende zijn huis en melioratie van erve aan de dijk van Groot-Cromstrijen belent ront ommde de dijck. Onderte. door schout R.C. v.d. Lith en de schepenen: Cornelis Pietersz Ras en Adriaen Gijsbrechts van de polder (RA Cromstryen)
«b»17-6-1662;«/b» Koper van wintergarst op 260 1/2 roe land in Gr-Cromstrijen om fl 146-0-0. Ookk trekgeld fl 146-0-0 Borgen: Leendert Leenderts Goutswaert Thonis Jans Cleijn (RA Cromstryen)
«b»17-6-1662;«/b» Borg voor Gerrit Cornelisz Streefkerk (RA Cromstryen)
«b»27-4-1663;«/b» Verkoopt aen en t.b.v. Dirck Jansz Haverboer mede onse inwoonder een huys en erve staende aen de dijck van Groot-Cromstrijen aen de buitenberm op schaftgelt, belend ten Noorden Bastiaen Jansz ... en voldaen met fl 250-0-0. ondertek. door schepen Cornelis Pietersz Ras. (RA Cromstryen)
«b»1663 «/b»genoemd in quotisatie tot betalinge an de kercken van Cromstrijen; woonde waar nu Arij Jans Haver woont 
Ambachtsheer, Rochus Jans (I18761)
 
961 De zoon Cornelis Joppen is onzeker. De overige kinderen zijn vermoedelijk niet allemaal van Trijntgen maar het is niet bekend welke kinderen wel of niet van Trijntge zijn en hoe een eerdere vrouw van Job Aertsz heette. Daarom alle kinderen in het zelfde gezin geplaatst Gezin F2165
 
962 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Levend (I16304)
 
963 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Levend (I16305)
 
964 Decker int dop van de Ketel Leendert Jansz (I21366)
 
965 Decker int dorp Arij Jansz (I21372)
 
966 Deel van haar grafsteen gevonden onder een oude boerderij in de Wijk Venen, Jentje (I11439)
 
967 Deelt een gemeenschappelijke voorouder met Kitty Courbois (actrice) Courbois, Johanna Catharina (I16015)
 
968 Deeze is een Jood van geboorte, dog is na door mij onderwezen te zijn, zijn belijdenis afgelegt te hebben, door mij gedoopt den 6 april 1744 Sanders, Isaac (I22293)
 
969 Den ... september Evert van Hulstain en Berentje Everts een soon, Jan van Hulstein, Jan (I23829)
 
970 Den 1 juny 1657 een kint van Jan Jacobssen Wor genaemt Jacob de moeder Margareta van Diel
de getuygen den advocaet Denijn, Jacob Havelaer, Cornelia van Diel ende Margaret Baen 
Wor, Jacob Jansz (I24323)
 
971 Den 10 july Cornelis Pietersen kint gedoopt Grietgen genaemt getuigen waren Willem Janssen de Wael, Tryntgen Pieters Maertgen Cornelis Grietgen Cornelisse (I23747)
 
972 Den 10 maart is getrouwt Gerrit Samuels van Egmont weduwnaar laats wijlen Maria Eendenburg en
Maria Teunisse van Molanen weduwe wijlen Japik van den Akker bijde geboren en woonende alhier. 
Gezin F223749104
 
973 Den 10 majus op Hemelvaart Tonis ten Sijthooff Couper op de stadt sijn gekonne en kind gedoopt Geertruidt ten Sijthooff, Geertruidt (I20569)
 
974 Den 10 mey het soontje van Jan en Annigje op't R.V. gen.  ?? Jans (I24956)
 
975 Den 12 april 1738 zijn alhier in wettige ondertrouw opgenomen
Cornelis Jansz van Rijn j.m. van de Hoorn onder 't Hof van Delft en
Clara Ariens van der beek j.d. van Pijnacker
En zin alhier (nadata hare 3 huwelijkse voorstellinge zoo op 't Woudt als hier onverhindert gegaan sijn) getrouwt open 27 april 1738 
Gezin F223749034
 
976 Den 13 Maji
Gerrit Jansen van Ottesteijn, weduwnaar, soldat onder capitein Bolst
Stijn Aerntssen weduwe van Hans Velten woonende alhier
Test. capitanes Jaynus Francois, Gerrits Gerritsen, Aeltijen Janssen, Trijne Lodewijcks 
Gezin F223749173
 
977 Den 13 februarij is gedoopt een soon van Frans Bastiaense ende Ariaentien Maertens heeft genoemt Bastiaen de getuige was Stijntien Engels Speelpenninck, Bastiaan Fransz (I1245)
 
978 Den 13de heeft Floris van de Stoep aangeving gedaan van 't lijk van sijn moeder Meijntie van den Bliek van der Bliek, Mijntje Dirks (I1201)
 
979 Den 14 Maij 1719
Mathijs Gerritse van Leeuwen j.m. van Oudewater
met
Anna Lijsbeth Hombert j.d. van Utregt
get. ondertrouw te Oudewater den 11 may 1719 get. Joan de Wildt, predikant te Oudewater
proclamatien te Oudewater
1719 den 28 Maj attestatie gegeven om daar te trouwen 
Gezin F223749046
 
980 Den 14 maert hebben Leendert Sijnmonse de Haas wedunaar van Maertge Jans van Berckel en Claesje Jans Berckel weduwe van Aldert Cornelisse Huisman tot Nootdorp haere geboden laten aenreickenen en da datse de selve onverhindert hadden gecregen sijnse den 29 maert alhier getrout met attestatie van Berckel Gezin F223749058
 
981 Den 15en October 1659
Hendric Arentsen jongman soone van sal. Aerent Hendricksen
Greitjen Brantsen j.d., dochter van saliger Hendric Brant
testes Anneken Teunis sponsi maatre, Aeltje Claesen (Ancilsa) Cornelis
copulati den 12 november 1659 
Gezin F962
 
982 Den 16e Meij
Gerrit Ariensze Stougje j.m. en
Martijntje Korsse van der Meulen j.d. beyde geboren en wonende alhier
Hier getrouwd den 31 Mey 1705 
Gezin F223749149
 
983 Den 17 maart een soon van Everd Hendricks de Nyenboers soon, de naam is Hendrik van Hulsteijn, Hendrik (I2379)
 
984 Den 18 janniwaris anno 1757 heeft Pijebe Luiwes sijn kijnt laaten doopen met de naam van Luiwe Kooijstra, Leeuwe Pybes (I24976)
 
985 Den 19 december sijn gedoopt Klaas het kind van Cornelis Clases en Goitske Pieters Scheper, Klaas Kornelis (I24794)
 
986 Den 2 maey Tonis ten Sijthooff sijn vrouw Marie Jacobsen kindt gedoopot Fenneken ten Sijthooff, Fenneken (I20568)
 
987 Den 20 junii zijn bij ons in wettig ondertrouw aengetekend
Arend Korpershoek j.m. te Vlaardingen
Hester van Rhijn onder 't Hoff van Delff 
Gezin F1450
 
988 Den 21 jan Het soontjen van Jan Geerts en Annigje Jans op het R.V. gen. Derk Derk Jans (I24955)
 
989 Den 22 januarii 1681 sijn bij ons in wettelijcke ondertrouw
opgenomen Gerrit Hendricksen van Leeuwen, jongeman van Woerden
ende Ariaentje Gerrits van Royen j.d. van Galekop ende op den 6 febr. .alhier in de kercke getrouwt 
Gezin F223749053
 
990 Den 22en is gedoopt een kint van Theunis Dircx genaemt Claergen Theunisen Claergen Theunisen (I23501)
 
991 Den 23 Meij junxi op attestatie van Arnhem Steven Hendrikzen en Hendrikien Arents sij is de suster van hendrik Arentsen de Nijenboer tot Wortrhee Gezin F223749138
 
992 Den 23 maij zijn hier ondertrouwt
Maarten Jansz van Wuiden j.m. van Heinenoord en Lijsbeth Jansz van der Stoep wed. van Leendert Cornelisz Boer won. alhier, hier getrouwd op 15 juni 
Gezin F223748841
 
993 Den 24 juni is geboren het dogtertjen van Jan Geerts en Femmigjen Jans op het Ruitenveen, den 28 juny is gedoopt en genaamt Janna Janna Jans (I21276)
 
994 Den 25en October 1690 ouden stijll

Compareerden op Adriaen Reijers Baers jonghman van Bilt toecoomende bruydegom geadstisteert met Renier Aerts Baers sijn vader, Gerrit Reynerts Baers sijn broeder en Philips Cornelis sijn swager, alsulx ter eenre, en Hendrickien Cornelis de Waell weduwe van Dirck Aris van Houven woonende aen de Groendeiken onder den gerechte van Oostveen toecomende bruyt, geadstiteert met Jan Cornelis de Waell haeren broerder alsulx ter anderesijde.

Tevens vermeldt in deze huwelijkse voorwaarden een minderjarige dochter uit haar eerste huwelijk met last van 100 gulden van haar vaders erfenis, zoals bepaalt in contract van uitkoop 18en october 1690. 
Gezin F223747988
 
995 Den 27e dito heeft Jan Claasz van Songen aanged. gedaan van 't lijk van Wolbrand Droogendijk....pro deo Drogendijk, Wollebrants Pieters (I1329)
 
996 Den 27en is gedoopt een kint van Theunis Dircxen genaemt Harmen Theunisen Harmen Theunissen (I23477)
 
997 Den 28 dito, Arij Arentz van der Beek j.m. van den Dijk
met Marijtje Huybregtz Huysman, weduwe Jan Arienz Reet. 
Gezin F223749039
 
998 Den 28 november hebben Cornelis Arijens Groenheidi j.m. van de Delfse Schie en Neeltge Alderts van der Klerck j.d. van Nootdorp haere geboden laten aenreickenen en sijn den 21 decmber met attest van Pijnaecker alhier getrout Gezin F223749055
 
999 Den 28e dijto Claes Gertsz van der Weijde woonende alhier met Heijltie Jochems woonende onder Ridderkerck ontfangen 3-0-0 Gezin F223749397
 
1000 Den 29 jan het soontjen van Jan Geerts en Annigjen Jans op't R.V. gen. Jan Jan Jans (I24953)
 

      «Vorige «1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 105» Volgende»